Search
Generic filters
Exact matches only

Sjukt god grönsaksgratäng med potatis

0
Delningar
MAT

Sjukt god grönsaksgratäng med potatis

Vad gör man när både man själv och ungarna är hostiga och varken ork eller matlust är särskilt stor? Jag undviker nyhetsrapporteringen bäst det går och loggar ut från sociala medier där alla mest pratar corona – död, ekonomisk kollaps och annat elände, eller tjafsar om vem man ska skylla virushelvetet på. Jag försöker laga mat som är enkel att tillreda och ännu enklare att äta, mat som alla tycker om. Igår blev det en grönsaksgratäng med potatis.

Ni vet sån där mat som inte verkar så himla speciell när man ser till ingredienserna eller utseendet på den färdiga rätten, så pass att det är svårt att förmedla hur otroligt god rätten faktiskt är? Det här är sån mat. Gratängen jag improviserade ihop igår både doftade och smakade sommar. Vi åt den med bröd, lite sallad och inte så mycket mer. Och vi pratade om sommaren, när allt förhoppningsvis är bättre än just nu.

Bockhornsklöverblad

Jag valde att krydda min grönsaksgratäng med bockhornsklöverblad. Det är inte alls nödvändigt men jag tyckte det passade fint. Bockhornsklöverblad är en trevlig krydda med smak av valnöt och curry. Det är egentligen bockhornsklöverfrön och inte blad som ger smak åt curry, men den karaktäristiska tonen går igen i både frö och blad. En väldigt speciell, god och lättanvänd krydda som enkelt går att hitta i orientaliska butiker.

Grönsaksgratäng redo att serveras

Jag använder bockhornsklöver i bl a indisk potatis, nepalesiska dumplings, och den indiska grönsaksgrytan sambar. Uteslut om du inte har, eller välj istället en nypa curry eller något helt annat du gillar.

Några viktiga framgångsfaktorer

  • Välj goda krossade tomater.
  • Se till att du får stekyta på potatisen, det gör mycket för smaken.
  • Auberginen ska stekas gyllene innan och sen gräddas så att den blir mjukmosig. Hård aubergine är inte god.
  • Snåla inte med oljan!
Ingredienser

2-4 portioner

1 aubergine
4 fasta potatisar
3 gula lökar
2 dl olivolja
1/2 röd paprika
1/2 burk krossad tomat
1/2 dl vatten
1 nypa socker
1/2 dl vatten eller efter behov
4-5 vitlöksklyftor
3 lagerblad, gärna färska
1 tsk bockhornsklöverblad
1-2 färsk grön chili
1 näve färsk koriander
1 salladslök
Salt efter smak

Gör så här

  1. Skär aubergine, potatis och lök i ungefär lika stora tärningar. Salta auberginen ordentligt och låt den stå och dra i ett durkslag en halvtimme. Torka av den med hushållspapper för att bli av med den vätska som dragits ur av saltet.
  2. I en het panna med mycket olja, stek aubergine under omrörning så att den får en gyllene yta. Stek gärna i omgångar om du inte har en tillräckligt stor panna. Gör detsamma med potatisen. Lägg i en ugnsform efterhand.
  3. Samtdigt i en annan panna, stek löken på medeltemperatur under omrörning. Det ska vara en del olja även till löken, men inte riktigt lika mycket. När löken mjuknat och blivit lätt gyllene, efter kanske 20 minuter beroende på tålamod, tillsätter du 3-4 klyftor skivad vitlök och en halv röd paprika i bitar av samma storlek som potatisen. Låt steka några minuter under omrörning och häll sen i halva burken krossad tomat och lite vatten. Salta och tillsätt en nypa socker, lagerblad och bockhornsklöverblad om du har. Låt puttra kanske tio minuter. Det ska bli en ganska tjock sås. Smaka av med salt och socker.
  4. Häll såsen i formen med aubergine och potatis och rör om lätt. Blaska gärna över en extra skvätt olivolja och ställ sen in formen i ugnen på 175 grader. Lägg över en bit aluminiumfolie och låt grädda i ca 45 minuter. Provsmaka med en gaffel så att potatisen i mitten av formen är mjuk. Det är också ett bra tillfälle att justera om salt eller annat behövs
  5. Hacka koriander, grön chili och salladslök. Finhacka en vitlökskylfta. Vänd ner kryddorna i gratängen med försiktg hand. Sätt in i ugnen i ytterligare fem minuter. Ta sen ut gratängen och ät het, avsvalnad eller kall. Ett bröd är godaste tillbehöret. Fetaost och en sallad kompletterar fint. Eller ät gratängen till förslagsvis grillad kyckling eller lammkotletter.

Behövs mer tröstmat för sjukdom och elände? Denna goda kycklingsoppa är ett fint minne för mig. Jag och min yngsta dotter fick den av Anders när hon var väldigt dålig och låg på sjukhus förra jul- och nyårshelgen.