Search
Generic filters
Exact matches only

Jamaicansk oxsvans med stora vita bönor

1
Delningar
MAT

Jamaicansk oxsvans med stora vita bönor

Jamaicansk oxsvans med stora vita bönor är tryggmat, inget man behöver krångla till mer än nödvändigt. En väldigt god och doftande gryta som inte kräver ambitiöst snyggpiffande. Och kolla – jag gjorde faktiskt en poäng av det på bilden! Det här är ändå inte för såna som letar efter det instasnygga så lika bra att sålla bort dem direkt. Det här är mat för oss som faktiskt gillar mat.

Sleva upp en rejäl portion bara med ris, cassvamos, stekt matbanan eller annat gott tillbehör och hugg in. Det ska vara kryddigt och hett – men inte mördarhett. Chilin och currypulvret är nyckeln för att reglera den biten. Godast är att gnaga köttet direkt från benen, men om man känner för att underlätta eller snygga till ätandet så kan man lätt pilla köttet av benen i förväg och lägga tillbaka det i grytan utan ben.

Oxsvansen är marinerad

Oxsvans är en väldigt billig och förlåtande råvara. Bara tålamodet finns att låta den småputtra lääänge så kommer det bli jättegott. Och medan grytan puttrar långsamt och fyller livet med doft så kan man skrota runt och göra nåt annat. Dessutom är det mat som går väldigt bra att förbereda och bara värma upp när det är dags att äta.

Gör som på Jamica – efter egen smak!

Proportionerna kött och bönor väljer man som man behagar. Lite kött ger väldigt mycket smak här så det går absolut att lägga till mer bönor än receptet anger. Och då menar jag inte bara som ett sätt att dryga ut utan som ett sätt att variera rätten helt enkelt.

Jamaicansk oxsvans serverad med ris och salsa criolla

Jag har utgått löst ifrån det här receptet kombinerat med annat jag hittat när jag läst runt, och så egna smaklökar så klart. Men en sak fattar man ju så snart man börjar googla – det här är en rätt med en väldigt massa varianter. Och det viktiga är inte att göra rätt utan att det blir gott.

Ingredienser

4 portioner

1,5 kg oxsvans, ungefär

2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk socker, gärna råsocker
1 tsk salt

1 msk neutral matolja
2 gula lökar
1 liten morot
1 msk vitlök
1 msk ingefära, riven
6 kryddpepparfrön
2 tsk färsk timjan
1 msk Worcestershiresås
2 msk ketchup
1 msk tomatpuré
2 tsk god curry
2 salladslökar
1 habanero eller helst scotch bonnet
2 kuber buljong
Ca en liter vatten

3-4 dl kokta stora vita bönor, burk eller egenkokta
2 salladslökar
Salt efter smak

Kokta stora vita bönor

5 dl stora vita bönor
1 selleristjälk
1 morot
1 lök
2 lagerblad
8-10 svartpepparkorn

Gör så här

Kokta stora vita bönor

Det blir mer av det här än vad som behövs i grytan, men när man ändå kokar kan man lika bra göra lite extra. Låt fem dl torra bönor ligga i blöt över natten. Häll av vattnet och skölj bönorna. Koka upp nytt vatten med en selleristjälk, morot och lök i delar, ett par lagerblad och några korn svartpeppar. Det ska vara ganska generöst med vatten till bönorna, mer än dubbelt så mycket. Låt bönorna sjuda på svag värme tills de mjuknat. Skumma gärna, alltså ta bort det skum som kan bildas på ytan med en sked. Koktiden kan variera ganska mycket men räkna med runt en timme eller mer. Salta vattnet och koka väldigt försiktigt ett tag till. Bönorna ska bli helt mjuka men inte mosiga. Låt svalna i vattnet.

Bönkok

Oxsvansgryta

  1. Hacka salladslöken och riv vitlök. Gnugga in oxsvansen med det och timjan, svartpeppar, socker och salt. Låt stå i kylskåp ett par timmar eller helst över natten.
  2. Peta bort salladslöken hjälpligt från svansen. Den riskerar att brännas annars, men nån bit här eller där spelar ingen roll. Hetta upp oljan och bryn oxsvansen runt om. Ta sen upp oxsvansen och lägg den på ett fat.
  3. Tillsätt hackad lök, hackad morot, hackad vitlök, riven ingefära, timjan och grovkrossad kryddpeppar i grytan och rör runt några minuter. Lägg tillbaka oxsvansen och häll över Worcestershiresås, ketchup, tomatpuré, curry, hackad salladslök och rör runt några minuter till. Det ska dofta gott och inte brännas.
  4. Häll över kanske sex dl vatten och tillsätt sen mer ifall det behövs under kokningen. Det ska vara såsigt men inte en hel soppa runt. Lägg även i buljongkuberna. Eller använd hemkokt buljong om du har, alltid godast. Lägg också i en hel habanero. Låt sjuda under lock på riktigt låg värme tills svansen är ordentligt mjuk. Det tog nog fem timmar för mig. Rör om nån gång ibland och vänd på svansbitarna.
  5. När oxsvansen känns klar är det dags att smaka av med salt, mer chili eller vad du nu tycker behövs. Tillsätt sen bönorna. Sen ska kokningen fortsätta tjugo minuter till innan det är dags att servera. Bönorna tar smak och ger en viss redande effekt till såsen. Tillsätt mer vatten eller buljong för att få grytan lite såsigare om det behövs. Ifall den istället är för rinnig, plocka upp svansbitarna och låt grytan reducera utan lock på lite högre värme – fast gör det innan bönor och chili tillsätts. Eller gör en enkel toppredning med någon matsked vetemjöl eller maizena som rörs ut i lite vatten och sen vispas i. Sist strös ett par hackade salladslökar i.
  6. Servera med vitt ris eller rice and peas, karibiskt ris med kokos och ärtor. Det passar också väldigt fint med cassavamos till. En grönsaksrätt som t ex kokt savoykål eller gröna bönor eller en enkel grönsallad blir bra till. Salsa criolla är också ett gott tillbehör om än inte så värst genuint.