Search
Generic filters
Exact matches only

Italienska ryssgubbar med sardell och vitlök

0
Delningar
MAT

Italienska ryssgubbar med sardell och vitlök

Gillar du lyxiga italienska bladgrönsaken cime di rapa? Ger du tusan i överprissatta grönsaker men vill ändå äta gott italienskt? Ryssgubbar är svaret! Vad tusan är då ryssgubbar? Jo, det är en blomma som är mer än vanlig här i Mellansverige och växer som gula moln utmed vägar, järnvägar och lite varstans det finns otyglad öppen grönyta. Det finns ett mer utförligt inlägg om dem här, Våldtäktsbroccoli och ryssgubbar.

Här är i vilket fall ett recept på italienska ryssgubbar, vilket inte är mycket konstigare än att de är kokta och sen snabbt stekta i olivolja med sardeller och vitlök. Enkelt och gott som förrätt, smårätt eller grönsakstillbehör. Och det är självklart men tål att sägas – det finns ingen anledning att respektera receptet. Justera efter egen smak bara. Den som vill kan t ex förgylla dem ytterligare med stekt ströbröd ovanpå för krisp, eller kanske rostade pinjenötter. Chili kan vara gott i. You do you.

Ätmogna ryssgubbar utmed Lennakatten, Uppsalas fina museijärnväg

Mer vildplockad försommarmat

Ingredienser

2 portioner

12 outslagna blomställningar av ryssgubbe
3 msk olivolja
1 stor vitlöksklyfta
6 sardeller
1 msk vatten
Salt och nymald svartpeppar efter smak
Citron

Gör så här

  1. Se till att ryssgubbarna inte har hård och trådig stjälk. Den ska gå att bryta av rätt enkelt. Koka sen ryssgubbarna i fyra fem minuter i saltat vatten. Det ska bli lite som kokt broccoli, tuggigare eller mjukare som du föredrar. Låt rinna av.
  2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna stor nog att rymma ryssgubbarna. Lägg i skivad vitlök och sardeller och låt dem steka under omrörning några minuter tills sardellerna lösts upp i oljan.
  3. Lägg i ryssgubbarna och vänd dem ordentligt i den smaksatta oljan. Stek några minuter. När dina italienska ryssgubbar känns klara, tillsätt en matsked vatten och stek under omrörning nån minut till. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg upp på serveringsfatt och pressa några droppar citron över. Servera med bröd.