Search
Generic filters
Exact matches only

Ukrainsk kycklingsallad med marinerade champinjoner

1
Delningar
MAT

Ukrainsk kycklingsallad med marinerade champinjoner

ukrainsk kycklingsallad

På vilket sätt är det här en ukrainsk sallad nu då? Tja, jag ska erkänna att jag kan oerhört lite om maten i Ukraina och allt bygger på rätt rejäl googling efter just ukrainsk kycklingsallad. Det låter i alla fall lite som mat från Ukraina då svampen är syrligt marinerad. Nåja, ni får skälla på mig om ni vill. Inspirationen kom i alla fall från ett inlägg på X av Anne Engström.

Jag gissar att hennes recept inte alls är likt mitt och mitt är dessutom någon typ av blandning av allt möjligt jag rotade reda på med adderade egna idéer. Äh, låt oss kalla den ukrainsk ändå!

Marinerade champinjoner

De allra flesta recepten på marinerad svamp från Ryssland, Ukraina och andra länder där borta med liknande matkultur lägger in svampen rå. Jag är inte superförtjust i det så jag steker hellre ihop dem under lite längre tid så de drar ihop sig. Det krävs lite längre marinering men man har i alla fall hanterat eventuell jordbakterier och egenskaper hos svampen som kan vara lite knepigt för magen.

Champinjoner innehåller ett giftigt ämne som heter agaritin och dess halt reduceras avsevärt vid uppvärmning, ännu mer vid förvällning. Det är så klart ingen riktigt ko på isen men Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar intaget av champinjoner på ett generellt plan. Å andra sidan är Livsmedelsverket lite dumma i huvudet också och den där hängslen-och-livrem-attityden har jag lite svårt för. Jag föredrar att tänka själv och dessutom kanske räkna lite :-). Du kan läsa mer här om du är intresserad.

En sista grej bara… jag tycker nog snarare att det här är inlagda champinjoner eller picklade om man hellre vill säga det.

Hur är det med sallader på Feeders?

Jo nog har vi sallader och det är nog främst Mia som står för det. Våra salladsrecept hittar du här. Jag gissar att vi är helt ensamma om recept på kinesisk sallad med grisöron.

Ingredienser

4-6 portioner

Marinerade champinjoner

300-500 g champinjoner, skurna i bitar som du själv tycker är lagom
1 tsk salt
2 msk neutral olja
1 dl äppelcidervinäger
2 vitlöksklyftor, supertunt skivade
0,5 dl finhackad färsk (eller fryst) dill
1 gul lök, skuren i tunna skivor
1 lagerblad

Kycklingsallad

500-800 g stekt eller kokt kycklingfilé, skuren i kuber
marinerade champinjoner (se ovan). Låt den rinna av bara i en sil och använd sen allt.
1 burk konserverade ärtor, avrunnen (det är gott!!!!!)
1 dl majonnäs
2-3 lite rejälare saltgurkor, tärnade
1/3 färsk gurka, tärnad
1 grönt äpple, tärnat
salt och svartpeppar för avsmakning

Gör så här

Marinerade champinjoner

  1. Salta och stek champinjonerna på medelhög temperatur i oljan till de känns färdiga. De ska ha reducerats avsevärt i storlek. Stekyta är inte viktigt.
  2. Låt champinjonerna svalna lite och blanda sen ihop dem med övriga ingredienser i en burk som du ställer in i kylen. Låt den stå minst ett dygn, två-tre dygn är ännu bättre. Jag svarar däremot inte alls för hur länge det egentligen håller.

Kycklingsallad

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Låt stå i minst en timma i kylen.
  2. Servera med öl.