Vill du också starta en pandemi? Vad passar bättre än att göra det på självaste halloween tänker jag. Det har ju varit rätt trevligt att jobba hemifrån och slippa träffa gamlingar så varför inte försäkra oss om att det fortsätter vara så här ett tag till? Fladdermöss är lösningen. Det passar också bra att samla…
Bloggarkiv sida 20
Potatisens dag! Men de andra 364 då?
Den 26 oktober är det potatisens dag. Värt att uppmärksamma så klart! Men alla de andra dagarna på året då, hur mycket tänker vi på vår potatis då? Det är lite märkligt att Sverige som är ett sånt potatisland inte ger potatisen mer kärlek och genuin uppmärksamhet. Vi behandlar den som en småtrist men underbart…
Underbar björngryta med vin
Min vän björnjägaren, Anders alltså, sköt en björn härom året! Och jag fick flera bitar! En blev till en förvånande läcker råbiff och ett ben att kokade jag buljong på. Buljongen smakade verkligen inte särskilt bra. Frän och med nån skum bismak som inte tilltalade mig det minsta. Så efter buljongäventyret har jag ärligt talat…
Ljuvlig kotlettrad med rosmarin och lavendel
Skriver detta med vemod som bränner i ögonen. Det är höst, det är nån jäkla pandemi som ställer in välbehövliga fester och hindrar mig från att krama mamma, trädgården vissnar och även jag känns det som. Och jag har haft ett jobbigt samtal med en vän som jag inte vet var det ska landa. Livet…
Prosciuttolindat fasanbröst sous vide med kantarellsås
Jag köpte mig en låda fasaner med fjädrar och innehåll. Sånt man gör vettu. Tanken var att några fasanbröst skulle gå åt i helgen då jag och två kompisar skulle ha vår årliga matträff i min stuga. Vi brukar normalt sett ha den på förhösten, och frossa i en massa fantastisk och lyxig mat, men…
Grekisk rådjursgryta
Har han övergivit vildsvinen för rådjuren den där Anders? Ja det verkar nästan ha blivit så. Jag jagar inte vildsvin längre och har därför fått byta fokus lite. Några rådjur har fällts och de måste ju ätas upp. Det lustiga är att jag har haft en knepig inställning till rådjur innan och nu förstår jag…
Älgkött – här kommer några tips
I dessa tider ramlar det omkull fler älgar i skogen än vanligt och även jag har tillbringat en vecka stirrandes på mossa som växer. Personligen har jag inte haft jättestor framgång men jaktlaget har fällt några och främst är faktiskt älgjakten ett lagarbete. Köttet delas jämnt mellan deltagarna och alla kommer hem med en back…
Surströmming Hörnett
Nu är sommaren slut. Det var soligt och nitton grader igår och både naturen och själen skrek att det är slut nu, detta är sista chansen för året att äta lunch i trädgården och njuta av det. Så jag ringde mamma och föreslog lunch. Surströmming. Vi har pratat om det i flera veckor men antingen…
Tostones / patacones, chips av matbanan
Trodde du att det inte gick att göra nåt gott av banan? Jo men det går! Av matbananer! Tostones, eller patacones som de också heter beroende på var man befinner sig, är ett favvosnacks i många latinamerikanska länder och delar av Afrika. Det är gröna matbananer som skivats och friterats knapriga på lite olika vis….
Moussaka med rådjur
I mitt senaste inlägg så resonerade jag lite kring den lätt levriga smaken hos rådjurskött. Ska man dölja eller bejaka den? Det inlägget gällde väldigt rena smaker och i det här receptet på moussaka så tänker jag krydda till det lite mer men rådjurssmaken finns kvar där. Höjer smaken gör den också. Moussaka är en…
Rådjur Anglais med kaprismajonnäs
”Nej rådjur smakar för mycket lever för min smak” är inget ovanligt uttalande och faktum är att jag själv tills alldeles nyligen också fann rådjursköttet rätt så komplicerat. Det är ett faktum att rådjur har en hel del leversmak och förutom det så finner jag också att köttet är på gränsen till för mört. Vad…
Birria – mexikansk köttgryta att njuta av i höstmörkret
Birria är en klassisk gryta i Jalisco i Mexiko och man kan egentligen använda vilket kött som helst i den. Jag gjorde en frysrensning och hittade oxkind, oxsvans och en massa dåligt styckad get. Det fick det bli. Oxkinden hintar om att nu kommer det ta tid, en sån kokar man inte på ett par…
Mexikansk polenta
Ibland blir ett misslyckande synnerligen lyckat. Jag skulle göra mexikanskt cornbread för ett par veckor sedan men valde fel mjöl och fick istället mexikansk polenta. Faktum är att det nog var mycket bättre då jag kan tycka att cornbread är lite trist. Förresten, skulle du vilja laga cornbread istället så kan ni kolla in det…
Salsa på nypon och ost
Jag tänkte göra den här salsan och lyckades faktiskt hitta trädtomater/tamarillos. Men de kostade en tjuga styck och var rätt sorgliga i kvalitet, skrumpna vid skaftet. Det avgjorde saken. Just nu är det säsong för nypon och tomater i Sverige, inte för tamarillos. Jag plockade en näve nypon istället. Svarta nypon, eftersom ett snår råkar…
Salsa criolla med havtorn
Salsa criolla är ett återkommande tillbehör hos mig (salsa criolla, salsa criolla med culantro och lime). Det är en enkel salsa som kompletterar och piggar upp det mesta. Rå lök, hetta och syrlighet plus nån krydda är grundkonceptet som jag varierar beroende på vilken mat jag lagar det till och vilka råvaror som finns tillgängliga….
Ostron med chimichurri på passionsfrukt
Vardagsostron! Det borde vi få att trenda va? Två gånger är en vana och förra torsdagen piggade jag ju upp med dessa med aguachile. Ärtsoppa är jättegott och så men det är på allvar inte det som bäst signalerar lyxigt avbrott i vardagen. Det gör däremot ostron med chimichurri på passionsfrukt. Min ena dotter är…