Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Carapulcra, enkel peruansk gryta med chips

0
Delningar
MAT

Carapulcra, enkel peruansk gryta med chips

I den röda kökssoffan på Väktargatan åt jag som liten många grytor. Jag älskade pepparrotskött, det var nog min favorit. Gulasch, tagine med aubergine och aprikoser, coq au vin, doro wat, kanin i vitt vin och senap, lammcurry… Väldigt olika grytor men samma känsla av varmt, mysigt och lättätet. Känslan av hemma. Och nu är det jag som gör grytan och mina barn sitter i den röda kökssoffan.

Grytor, i synnerhet bruna, är ju hemmamat snarare än snyggmat på restaurang. Visserligen kan smaken vara nog så fin men det är inte alltid det ser lika kul ut som det smakar. Man får snygga till det bäst det går, lite örter och tillbehör. Och vackert porslin så klart!

Då och då lägger jag till någon ny gryta på repertoaren. Den här t ex som, utan att smaka det minsta märkligt, ändå har en alldeles egen och ganska annorlunda smakkombination. Och samtidigt den där tryggtrevliga barndomskänslan. Det är en peruansk gryta som heter carapulcra, en förenklad variant av denna som jag bloggat tidigare.

Jag har rundat några småhörn men framför allt kommit på ett geniknep så man slipper krångla till det så som jag fick för mig att göra förut, med att först frystorka potatis som sen rostas för att ge grytan en väldigt trevlig potatissmak. Vilket i och för sig var hur roligt som helst att göra, men kanske inte vardagslösningen. Mitt geniknep är chips! Tänk bara på att de är saltade, så var lite vaksam med hur salt buljongen är och salt i övrigt.

Utan kött?

Har jag förstått rätt så görs denna gryta ofta utan kött i Peru, och eventuellt är det tom så den gjordes ursprungligen, att kött snarare är ett tillval än eventuellt bortval. Är du sugen på att göra rätten utan kött så har du förslagsvis i en extra näve jordnötter och några dl tärnad potatis istället. Du vill nog också hälla på lite mer vin istället för en del av buljongen för mustighet och smak.

Ingredienser

4 portioner

400 g fläsk utan så värst mycket fett eller senor
alternativt 1 dl jordnötter och 3 dl tärnad fast potatis
2 dl grovkrossade chips, gärna vickningschips
4 vitlöksklyftor, hackade
2 stora lökar, finhackade
1-2 msk flagor av valfri torkad het chili
2 tsk bra paprikapulver
1 krm spiskummin, stött
1 liten kanelstång
1 stjärnanis
3 nejlikor, grovstötta
2 dl rött vin
4 dl god kyckling- eller annan buljong
2 dl rostade jordnötter
3-4 rutor mörk choklad eller lite kakaopulver, valfritt
2-3 dl grovkrossade chips, gärna vickningschips
Majsolja till stekning
Nymalen svartpeppar
Salt efter smak

Till servering

Ris
Färsk mynta
Chips
Salsa criolla
Avokado

Gör så här

 1. Skär köttet i avlånga bitar om ungefär 3 x 1 cm. Salta lätt och låt stå några minuter.
 2. Hetta upp olja i en gryta. Tillsätt hackad rödlök och finhackad vitlök och låt steka på medelvärme under omrörning i kanske femton minuter tills de är glansigt halvgenomskinliga och fått lite färg. Tillsätt chilin och kryddorna och fortsätt steka under omrörning i ungefär fem minuter till.
 3. Hetta upp olja i en panna och stek köttet på högsta värme tills det får stekyta. Det går rätt snabbt. Har du en liten panna steker du köttet i omgångar. Det är ytan som är poängen, bitarna behöver inte vara genomstekta.
 4. Tillsätt det stekta köttet och häll över vin och buljong.
 5. Rosta två dl grovkrossade chips försiktigt i en torr medelvarm panna, rör om under tiden. De ska få färg men absolut inte bli brända. Håll koll, det kan gå snabbt som tusan! Häll sen chipsen i grytan.
 6. Låt koka på låg värme i minst en timme under ett lock på glänt. Rör om då och då, häll på mer vätska om det verkar koka för torrt. Det ska vara en såsig men absolut inte vattnig gryta. Använd ditt eget omdöme när det gäller koktid och vätska.
 7. Om du skippat kött kan du tillsätta några dl tärnad och gärna stekt fast potatis. Är den rå tillsätter du den med ca 20 minuter koktid kvar, är den stekt tillsätter du den samtidigt med chips och jordnötter nedan.
 8. Rosta tre dl grovkrossade chips på samma vis som tidigare. Hacka jordnötterna, ungefär hälften hackas ordentligt fint, resten lite grövre. Hacka även chokladen.
 9. När grytan känns nästan klar, tillsätt chipsen och jordnötterna och låt dem koka med i tio minuter till. Ta grytan från plattan och rör i chokladen. Smaka av och justera kryddning och sälta vid behov.
 10. Strö över en ordentlig näve chips och en näve strimlad mynta.
 11. Servera med ris och gärna Salsa criolla. Avokado passar också jättefint till.