Search
Generic filters
Exact matches only

Grillchili

0
Delningar
MAT

Grillchili

Sommarkväll, grillhäng i trädgården. Innan det är dags att lägga på vad nu huvudrätten är vill jag göra en eller flera smårätter att mumsa på vid grillen. Grillad märg (t ex Munigant), grillade pannkakor med het sås, grillade bondbönor med dill, rökt burrata… Men grillchili med ost och kryddor är nog min allra bästa, särskilt till en öl.

Grillchili serverad som gatumajs

Ni vet elotes, sån där mexikansk majs med en massa ost och grejer på? Det här är grillade gröna chilifrukter serverade på samma vis. Perfekta snacks! Jag använder jalapenos och en mild italiensk friggitello beroende vilka som ska äta. Pimientos de padron funkar garanterat också bra.

Mild eller het chili, som man föredrar. Här blev det en mild.

Just nu är familjen förstärkt med några nära släktingar som bor här en tid. Jag inser att vi har matvanor som kanske skiljer sig en smula från hur det ser ut hos andra. Men det funkar ändå bra, extraungarna äter glatt! Är det inte ofta så ändå, att barn är ganska bra på att äta saker hos andra som de kanske inte hade uppskattat lika mycket hemma? Jag tycker i alla fall att små gäster påfallande ofta är betydligt mindre kinkiga än deras föräldrar ibland förvarnat om.

Små supersmakare

Däremot har ju ungar tveklöst ett känsligare smaksinne än vi avtrubbade vuxna. Jag är i regel betydligt lättare på handen med salt, kryddor och i synnerhet chilihetta när jag lagar mat till barn. Inte för att de inte gillar det utan helt enkelt därför att de inte verkar behöva lika mycket av det för att känna smaken. Gör jag grillchili till barn väljer jag gärna en mildare variant än jalapeno och tillsätter lite chilihetta på annat vis, för att ha koll på att det inte blir oätligt hett för dem.

Osten mildrar hettan. Så jäkla gott!

Öl lindrar hettan fint (för vuxna!) så var inte rädda för att använda chilis som är lite hetare än du kanske tror du hanterar. Tänk på en sak bara. Det är lätt att föräta sig eftersom de är så jäkla goda och ölen svalkar, men öl lindrar inte på vägen ut… [eldemoji]

Det här blir knappt ett recept för ärligt talat har jag ingen koll på hur mycket av vad jag kladdar på. Dessutom varierar jag lite från gång till gång. Se det som en skiss och anpassa hur du känner för bara.

Ingredienser

4 portioner

12 jalapenos, pimientos de padron, frigitello eller annan chili
Några msk majonnäs, jag använde Hellman’s
Ca 50 g fetaost
2-3 msk gräslök eller salladslök, fint skuren
2-3 msk koriander, culantro eller liknande, hackad
Chilipulver eller chilisås av valfri sort, om chilifrukterna behöver förstärkning
Lime efter smak

Att variera med

Finriven cheddar
Baconsmul
Finhackad syltlök
Rostad lök
Misomajo
Vitlöksmajo
Andra kryddörter
Gräddfil

Gör så här

  1. Grilla chilifrukterna, antingen på en utomhusgrill eller i ugn. De ska bli lite svartblåsiga och mjukna men ha kvar spänsten, inte bli ett enda sladder. Lägg upp de grillade chilifrukterna på ett fat, helst så skaften sticker ut och inte blir kladdiga när smaksättningen ska på.
  2. Kläm över majonnäs (ja, jag använder ofta färdig till sånt här) så det kommer på alla chilifrukterna. Snurra gärna runt dem lite så det kladdar runt om, men det är inte alls noga att de blir täckta. Det är svårt att säga exakt hur mycket majonnäs som behövs. Resten av grejerna ska ha nåt att fastna i men majon får inte dränka chilin alldeles.
  3. Finriv fetaost över efter smak. Som fluffig svalkande nysnö ska osten täcka det gröna. Fetaosten blir lent gräddig av värmen och mildrar hettan i chilin, utöver att den och smakar saltsyrligt och gott så klart.
  4. På med hackad lök och koriander eller annan kryddört efter smak. Jag vill ha rätt mycket, särskilt om chilin är het så det blir en bra balans. Pudra eller stänk över extra chili om det behövs för att förstärka hettan. Jag pressar också gärna över några droppar lime. Sen är det bara att hugga in! Ta tag i det förhoppningsvis kladdfria skaftet och tugga i dig grillchillin rakt av.