Den som har läst Tintin och den mystiska stjärnan kan förstå upplevelsen av att hitta jätteröksvamp. De är osannolikt stora och plötsligt skjuter de upp överallt på ingen tid alls. Släta rymdägg större än fotbollar.
Man väntar sig nästan marshmallowsmak och fluff, men bollarna är ganska fasta (ifall de inte hunnit bil övermogna) och enligt ryktet ska de påminna om bacon i smaken. Det gör de så klart inte, lika lite som vilket beskt skott som helst smakar ”lite som sparris” som folk brukar ljuga till det. Jätteröksvamp smakar svamp.
Smoke’em if you’ve got’em
Däremot kan man ju leka loss på temat. Fett, röksmak, äpple kanske för det passar ju till bacon. Och vips står man där med en grym macka som inte har det minsta med bacon att göra men som ändå på nåt vis placerar sig i samma hörna i upplevelse. Lite som en varm BLT, bacon lettuce & tomato, fast med helt andra ingredienser. Eller nej, det här är faktiskt en riktigt bra macka som kan stå för sig själv. Stadigt.
Den här sommaren har jag dränkt mitt hörn av världen i rökt smör men jag har även passat på att röka olja så klart. Få delar av mitt kök har undgått mina rökexperiment på klotgrillen. Rökt olja har jag gjort på samma vis som smöret, lite neutral olja i en bytta på grillen, ganska precis som i detta recept på råbiff med rökt smör. Oljan har fin hållbarhet och kan användas i såser, till stekning och att ringla över fasen allt!
Missa förresten inte vår enormt fina tävling. Tävla och vinn superbra sous vide-utrustning för 3500 kronor!
Mer jätteröksvamp
Ingredienser
2 portioner
4 drygt cm-tjocka skivor av fast fin jätteröksvamp
1 dl rökt olja. Gör som i detta recept men med olja istället för smör.
2 stora skivor gott bröd. Jag använde ett surdegsbröd av vete med lite råg.
1 aromatiskt äpple, plocka direkt från trädet om du har den lyxen
En näve smakrik väl uppvuxen spenat, malabarspenat eller liknande
1 knippe av nån grön lök t ex gräslök eller som här kajp, en gräslöksliknanade växt med platta blad
Eventuellt färsk dill
En näve krasse
Dillinlagd rödlök
Salt
Nymald svartpeppar
Snabb och enkel dillinlagd rödlök
1 rödlök i ringar
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk ättika, helst dillättika där dill eller gröna dillfrön fått dra i ättikan minst en vecka
1 msk vatten
Gör så här
Dillinlagd rödlök
- Salta lökringarna, rör om och låt dem stå en halvtimme. Torka av med hushållspapper.
- Häll socker, ättika och vatten över lökringarna. Rör om och låt stå en halvtimme.
Rökig röksvampmacka
- Hacka lök och eventuell dill.
- Stek svampskivorna i den rökta oljan så de får fin färg på båda sidor. Salta och mal över peppar.
- Vänd spenatbladen hastigt i den heta pannan men inte så de tappar spänsten.
- Kärna ur och skiva äpplet tunt. Skalet kan gärna vara kvar.
- Varva svamp, spenat, äppelringar och lökhack lite stökigt på brödskivorna, gärna rostade men det är inte nödvändigt.
- Toppa med krasse och inlagda lökringar.
- Och som alltid, öl är ju gott till macka.
En annan god rätt med rökt smör eller olja är blomkål i rökt smör. En till god macka men med riktig bacon är denna grilled cheese med ädelost.