Go’vänner, det var ett tag sedan unge (nåja…) Herr Johansson bloggade. Jag funkar så att det går i vågor. Kul mat lagar jag för det mesta, men det är inte alltid jag orkar blogga om allt. Det innebär att jag i regel sitter med en massa bra små utkast som ger mig dåligt samvete. Mia…
Bloggarkiv sida 24
Achar, malaysiska pickles
Den här varianten av achar är ett mellanting mellan pickles och en hållbar vintersallad. Den håller fint i kylskåpet under några veckor. Vill jag ha den mer som pickles som äts i mindre mängder ökar jag sältan och har eventuellt i lite extra vinäger och gör den även hetare. På samma vis kan jag justera…
Lätt och smakrik kalvgryta med citron och oliver
De senaste dagarna har andats vårvinter, några solglimtar hopp efter dödsmörka dubbelmånaden november. Varmt ljus, röda kvällshimlar, ljum vind. Och samtidigt är ledigheten slut och det är dags att hasa in i vardagen. Kalvgryta av den här typen, egentligen en smak- och innehållsrik buljongsoppa, är bra och festlig vardagsmat av en typ jag ofta och…
Inspiration från året som var
Ny dag, nytt år, nytt decennium tom. Out with the old! Jag har svårt för surdegar. De dödar glädjen av att forsätta framåt, ligger där och tynger ner alla försök att avancera. Av flera skäl har jag kvar en massa obloggad mat från året som var. Jag lagar väldigt mycket mat, bra och rolig mat,…
Bloody ceviche på pilgrimsmusslor
Är det en drink? Är det en förrätt? Ja!! Det här är en ganska enkel ceviche på pilgrimsmusslor. Det som sticker ut är att den har smak av tomat och vodka, en känsla av bloody mary alltså. Vodka? Japp, den ger lite extra skjuts åt smaken. Om man använder sig av tomatvatten, alltså avrunnen och…
Väldigt gott nytt år!
Vi påbörjade en tråd på twitter med matinsipiration inför nyår och insåg snabbt att vi faktiskt har en hel del bra nyårsmat på bloggen. Så varför inte samla allt det bästa i ett inlägg? Det är en fasligt lång lista. Men det är så olika hur man lägger upp sin nyårsmeny. Extra allt i både…
Sjöborrar
Det enda som är svårt med sjöborrar är att hitta dem i Sverige. Eller åtminstone att hitta färska fina exemplar som inte bara är tänkta att vara kul dekoration i fiskdisken. Det är vinterhalvåret, en ambitiös fiskhandlare och tur som gäller för den saken. Kanske inte så lätt att planera, men om du råkar hitta…
Spaghetti med sjöborrar
När jag väl fick tag på sjöborrar köpte jag på mig så många jag kunde. Frukost, lunch, mellis, middag! Spaghetti med sjöborrar blev inte oväntat en väldigt lyckad variant. Det är en så självklar rätt, rakt på sak och enkel i alla bemärkelser. Lite som när man har färsk tryffel är det ju den lyxiga…
Plasas, västafrikansk jordnötsgryta
Plasas är en väldigt enkel gryta som äts i olika varianter i västra Afrika. Jag minns att jag fick det som barn hos en kompis vars pappa kom från Gambia. Gröna blad med lite tomat och jordnötssmör, en del kryddor och grönsaker men inte så mycket mer. Eller jo, en del har kyckling eller annat…
Kyckling yassa med lök och citron
Det här är så jäkla enkelt och gott! Kyckling yassa är en syrlig och smakrik senegalesisk rätt. Typiskt bra vardagsmat. Ingen bökig teknik, inga dyra ingredienser eller svåra smaker, bara väldigt gott. Det enda är att kycklingen måste få lite tid att marineras. Kycklign yassa har många varianter. Ibland serveras den med gröna oliver som…
Varm köttsallad med pinjenötter, oliver och körvel
Köttsallad? Låter som en fånig kontring mot lövbiff men det är helt enkelt kött serverat med lite dressingliknanade sås, örter och andra smaksättare som får det att kännas salladsaktigt. Den här salladen gör jag helst på nyvarmt kött från buljongkok på lamm- eller kalvlägg, som från fransk ribollita, men det går egentligen fint att använda…
Fransk ribollita
OK, det här är ju ingen ribollita. Det är inte franskt heller så vitt jag vet. Det är bara en förvanskning av den italienska grytan ribollita till att smaka mer franskt. Tror jag i alla fall, det var liksom tanken åtminstone. Och gott blev det! Så pass gott att jag först kallade inlägget ”Världens bästa…
Snacks av stekta bilarver med lök och lakrits
Det här är ett superenkelt recept på stekta bilarver. Jag har ofta tillagat bilarver som tsukudani, på japanskt vis med soja, mirin och lite sake. Ett utomordentligt trevligt tillagningssätt, gott som en del av en japansk måltid eller som snacks. Här har jag varierat mig för det måste man ju ibland. Jag tycker de väldigt…
Ostkräm
Den här ostkrämen använder jag till nästan precis allt. Jag brukar hälla upp den i en plastflaska med pip och ringla över varm korv, nachos, tacos, kött, grönsaker, mackor, fasen allt!
Risotto på sjöborre
Det är inte särskilt svårt att laga risotto på sjöborre men det är ett jäkla elände att fota snyggt. Det måste ju gå snabbt! Idag ville jag fota ute för att ta vara på det vackra dagsljuset men blev stirrig och rädd att risotton skulle hinna kallna och bli till en stabbig klump, så jag…
Thailändsk surf and turf
För mig kan surf and turf vara vad fan som helst så länge man har blandat in något från land och något från vatten. Det kanske är en för generös definition, men jag gillar att vara generös. Thailändsk surf and turf Här har jag baserat rätten på oxfilé, stora räkor och en fantastiskt god thailändsk…