Musseldipp är fantastiskt gott till chips och grönsaksstavar! Betydligt godare än det låter med en så blygsam ingrediens som burkmusslor. Dipp förresten, den här krämen är perfekt även på mackor eller i bakad potatis. Jag vet inte varför jag aldrig stött på det i Sverige, i USA är det ganska vanligt. En trevlig variant är…
Bloggarkiv sida 24
Buffalo skins
Buffalo skins är gott och enkelt att mumsa på till en öl eller tre. Smaksättningen är bara plockad rakt av från buffalo wings, amerikanska kycklingvingar på samma vis alltså, fast med bakade potatisskal istället. Planera för nåt att göra av innanmätet också för det känns så fånigt att bara slänga en massa god bakad potatis….
Brödbollar och varm ostdipp med öl
Jag och Anders var lite på krigsstigen mot späkande alt health-dieter som ska göra en vacker, frisk och fettfri härom dagen. Som snyggbrudarna på insta! Eller det är vi varje dag i och för sig, mat ska inte serveras med en side order skuld och hittepåmedicin. Men ibland bubblar känslorna till lite extra och då…
Super bowl!
Dags för super bowl, finalmatchen i NFL!! Ett av världens största årliga sportevenemang med hur många miljoner som helst som sitter vid tv:n och biter på naglarna av spänning. I år är det Kansas City Chiefs som möter San Francisco 49ers på Hard Rock Stadium i Florida. Uppesittarkväll natten mot måndag alltså! Du behöver fyra…
Kinesiska ångkokta musslor med sparris
Här kommer ett litet enkelt recept på kinesiska ångkokta musslor med sparris. Det tar max 20 minuter att laga och är alldeles fantastiskt. Jag tänker inte orda så mycket om det för det finns inte mycket att säga. I det här inlägget skrev jag lite om shaoxingvin, det kan vara vettigt att läsa. Kombinera gärna…
Fu Qi Fei Pian – Sichuansk skivad biff i chilisås
Fu Qi Fei Pian 夫妻肺片 är en kinesisk maträtt som normalt görs på diverse kött som blir över vid styckningen. Det kan vara hjärtan, halsmuskler, broskiga bitar, bringa, tunga och sånt. Man kan med fördel använda flera olika styckdetaljer i samma kok. Min familj är lite larvig (om man jämför med mig) och lite känsliga…
Lejonhuvudköttbullar
Go’vänner, det var ett tag sedan unge (nåja…) Herr Johansson bloggade. Jag funkar så att det går i vågor. Kul mat lagar jag för det mesta, men det är inte alltid jag orkar blogga om allt. Det innebär att jag i regel sitter med en massa bra små utkast som ger mig dåligt samvete. Mia…
Achar, malaysiska pickles
Den här varianten av achar är ett mellanting mellan pickles och en hållbar vintersallad. Den håller fint i kylskåpet under några veckor. Vill jag ha den mer som pickles som äts i mindre mängder ökar jag sältan och har eventuellt i lite extra vinäger och gör den även hetare. På samma vis kan jag justera…
Lätt och smakrik kalvgryta med citron och oliver
De senaste dagarna har andats vårvinter, några solglimtar hopp efter dödsmörka dubbelmånaden november. Varmt ljus, röda kvällshimlar, ljum vind. Och samtidigt är ledigheten slut och det är dags att hasa in i vardagen. Kalvgryta av den här typen, egentligen en smak- och innehållsrik buljongsoppa, är bra och festlig vardagsmat av en typ jag ofta och…
Inspiration från året som var
Ny dag, nytt år, nytt decennium tom. Out with the old! Jag har svårt för surdegar. De dödar glädjen av att forsätta framåt, ligger där och tynger ner alla försök att avancera. Av flera skäl har jag kvar en massa obloggad mat från året som var. Jag lagar väldigt mycket mat, bra och rolig mat,…
Bloody ceviche på pilgrimsmusslor
Är det en drink? Är det en förrätt? Ja!! Det här är en ganska enkel ceviche på pilgrimsmusslor. Det som sticker ut är att den har smak av tomat och vodka, en känsla av bloody mary alltså. Vodka? Japp, den ger lite extra skjuts åt smaken. Om man använder sig av tomatvatten, alltså avrunnen och…
Väldigt gott nytt år!
Vi påbörjade en tråd på twitter med matinsipiration inför nyår och insåg snabbt att vi faktiskt har en hel del bra nyårsmat på bloggen. Så varför inte samla allt det bästa i ett inlägg? Det är en fasligt lång lista. Men det är så olika hur man lägger upp sin nyårsmeny. Extra allt i både…
Sjöborrar
Det enda som är svårt med sjöborrar är att hitta dem i Sverige. Eller åtminstone att hitta färska fina exemplar som inte bara är tänkta att vara kul dekoration i fiskdisken. Det är vinterhalvåret, en ambitiös fiskhandlare och tur som gäller för den saken. Kanske inte så lätt att planera, men om du råkar hitta…
Spaghetti med sjöborrar
När jag väl fick tag på sjöborrar köpte jag på mig så många jag kunde. Frukost, lunch, mellis, middag! Spaghetti med sjöborrar blev inte oväntat en väldigt lyckad variant. Det är en så självklar rätt, rakt på sak och enkel i alla bemärkelser. Lite som när man har färsk tryffel är det ju den lyxiga…
Plasas, västafrikansk jordnötsgryta
Plasas är en väldigt enkel gryta som äts i olika varianter i västra Afrika. Jag minns att jag fick det som barn hos en kompis vars pappa kom från Gambia. Gröna blad med lite tomat och jordnötssmör, en del kryddor och grönsaker men inte så mycket mer. Eller jo, en del har kyckling eller annat…
Kyckling yassa med lök och citron
Det här är så jäkla enkelt och gott! Kyckling yassa är en syrlig och smakrik senegalesisk rätt. Typiskt bra vardagsmat. Ingen bökig teknik, inga dyra ingredienser eller svåra smaker, bara väldigt gott. Det enda är att kycklingen måste få lite tid att marineras. Kycklign yassa har många varianter. Ibland serveras den med gröna oliver som…