MAT

Kinesisk bräserad fläsksida

I kinesisk bräserad fläsksida är det verkligen det goda köttet som ska framhävas. Det är visserligen tydligt kryddat men köttsmaken är ändå i förgrunden, och därför vill jag ha ett så bra fläsk som möjligt till rätten. Även om fettet smakar ljuvligt ska sidan inte vara alltför fett för då blir konsistensen fel. Mager ska…

MAT

Stekt fläsk med potatisstomp och inlagd fänkål

Att laga den här rätten tar lika lång tid som det tar att koka potatisen. Med andra ord går det väldigt snabbt och maten lämpar sig utmärkt en vardag. Prislappen är inget att klaga på heller, om man inte gör som jag gjorde (se nedan). Stekt fläsk med potatisstomp är helt enkelt en fantastisk tisdagsmiddag….

MAT

Kryddig sås med smak av Sichuan

Den här såsen med smak av Sichuan är så sensationellt god!! Blanda den med varma eller kalla nudlar, nyångade dumplings, kinesiskt vetegluten eller annat som ska smaksättas. Den blir helt fantastisk i en sallad på tofu och gurka! Eller använd den som spektakulärt god dipp. Receptet är ett försök till återskapande av smaker från en…

MAT

Kalv med tryffelsås

Jag lagade en sån förbannat god middag igår. Lättlagat, lyxigt och liksom enormt tillgängligt. Barnen älskade det och frun muttrade lite gillande (frun är faktiskt sjukt bortskämd). Jag äter sällan kalv och det hänger så klart ihop med att jag faktiskt köper ganska lite kött. Jag har mitt älgkött och så brukar jag komplettera med…

MAT

Dopp i kopp med tryffel

Jag kom att tänka på det härom dagen, att åka nattåg. Kanske det allra mysigaste jag visste som barn. Till morfar i Övik, vidare norröver till morbror. Dunkandet, krängningarna. Mörkret utanför, tryggheten inne i tågkupén. Pling pling PLING PLING blong blong blong. I Mellansel var det nära, omkoppling av vagnar, avkoppling. En liten bit ytterligare…

MAT

Kycklingrulle med fantastisk yoghurtsås

Jag kom över några fina små tuppar igen (förra gången skrev jag om dem här. Där kan man också se hur fascinerad min yngsta dotter, mördarungen, är av de nackade tupparna). Tupparna kommer från en bekant i trakterna kring där jag har min stuga. Hon föder upp höns av diverse olika sorter och det kommer…

MAT

Råbiff av ren med löjrom och kräm av västerbottenost

Jag har köpt en ren! Så om inte tomten kommer i jul så vet ni varför och vem som åt upp Rudolf. Norrland smakar det med löjrom, västerbottenost och tunnbröd. Hade det varit innan minusgraderna kom på allvar hade jag gjort lite kräm av trädgårdssyra också, men nu blev det några droppar citron istället. Det…

MAT

Råbiff med bea

Biff med bea. Så jäkla gott men ibland vill man ha något enklare som inte ställer krav på tajming. Eller som man ids sno ihop på egen hand en vardagskväll, en sån dag då man inte orkar dra fram fritösen ens. Som ikväll. Och nej, det här är ju inte ens bea. Det är en…

MAT

Indiska kålrötter

En av mina första matlagningsförebilder är Madhur Jaffrey. Jag fick en kokbok av henne när jag gick i högstadiet och lagade mig igenom nästan hela boken. Hetsyrliga kikärtor, diverse linsrätter, rogan josh och kunglig äggplanta. Ett av recepten jag faktiskt aldrig gav mig på var detta på kålrot. Det är väl dags nu va? Säsongsmat…

MAT

Momo, nepalesiska dumplings på ren

Nepalesisk mat vet jag inte så värst mycket om, men precis som landet så ligger köket i gränslandet mellan Kina och Indien vilket märks i dessa degknyten, momo. De är väldigt trevliga och goda och känns i stil och teknik kinesiska medan smaken talar indiska. Jag gjorde mina momo på finmald ren eftersom jag hade…

MAT

Lammlägg med vitt vin, fänkål och saffran

Ibland vet man inte riktigt vad man är sugen på. Lamm eller fisk, gryta eller soppa? Kanske nåt franskt? Som en bouillabaisse… på lammlägg! Ett genidrag så klart, och som med alla genidrag så förutsätter jag att de redan är påkomna en massa gånger. Men ändå. Det här är en väldigt fin smakkombination. Vitt vin,…

MAT

Råbiff med smak av skog

Igår gjorde jag en tidsresa. Vi fick erbjudande om influensavaccination av jobbet och det kändes ju som en bra idé, särskilt så här efter att nyss ha haft nåt influensaliknande under nästan en månad i familjen, först ena ungen, sen andra, sen jag. Vaccinationen skulle göras på Dag Hammarskölds väg 10 B! Två trappor!! Mitt…

MAT

Eggnog med apelsin, kanel och karamell

USA igen. Vår gemensamma svenska kulturella bakgrund av high school-filmer men också landet där jag bodde och pluggade under en tid. Landet som inte missar en chans att fira jul och andra högtider riktigt ordentligt, med sprejsnö och popcornsnöre i plastgranen, färgglatt blinkande Rudolf i trädgården, rocky road och julparfymerade shopping malls. Eller ja, det…

MAT

Sichuanbiff

Sichuanbiff alltså… Jag älskar älskar älskar kinesisk mat men vet att jag inte alls är någon mästare på det. Men klart jag lagar det ändå och successivt lär jag mig. Jag reser genom böcker och bloggar. Visst, det ersätter inte dödsschysst street food i Beijing men å andra sidan så kan jag sitta och vara…

MAT

Kastanjesprit, perfekt i drinkar till jul!

Jul! Dags att förbereda vissa saker redan nu. Jag har tidigare lagt in kastanjer i smaksatt sockerlag, och nu har jag även förberett kastanjer i sprit, i osötad brandy och rom. Varför? För att kunna göra kul drinkar när det är dags! Jag planerar bland annat att göra eggnog. Jag gjorde faktiskt min kastanjesprit redan…

MAT

Balti curry på nöt (typ)

Vad är det för curry egentligen Anders? Ja du, det vette fan. Kryddningen är bra precis som ’Balti curry’ – en vanlig curryrätt i Storbritannien. De har ju liksom sitt alldeles egna indiska käk i det där landet och det är i regel förbaskat gott. Däremot kännetecknas balti-rätter av att det går himla snabbt att…