MAT

Longaniza – Dominikansk korv

Det kan vara dags att skriva om korvstoppning, något som jag tror att folk är lite rädda för. Det kanske känns som att man måste vara rätt höglevlad inom matlagning för att klara av det, men inget kunde vara mer fel. I grunden behöver du inte ens en köksassistent/kvarn med korvhorn, men det underlättar helt…

KÖK

Daglilja / hemerocallis, lika god som vacker

Nu blommar min daglilja. Gula vackra blommor på en planta som sköter sig själv oavsett väder. Det är vad jag förstår en trädgårdsväxt som odlats sedan långt tillbaka i Sverige och närliggande länder och därför finns i många äldre trädgårdar. En granne till mig har plantor från sitt barndomshem i Finland, och själv odlar jag…

MAT

Furano, lavendel och japanska blåbär

Lavendel. Tvål och mormors linneskåp. Och japanska berg om sommaren. När jag pluggade i Japan åkte jag på en minitågluff med min kursare Malin och vår vän Yasuhiko. Vi åkte runt på Hokkaido från Sapporo där vi bodde utmed södra kusten. Våtmarker ut mot havet fulla av blommande blå iris, ayame, och på andra sidan…

MAT

Ugnsstekt hel kyckling

Ja jag vet att det är grilltider men jag måste skriva om det här i alla fall trots att det är inomhusmatlagning. Ugnsstekt hel kyckling verkar folk liksom dra sig för att laga, trots att det är enklare än typ all annan matlagning. Jag tänkte dela med mig av några generella tips för ugnsstekning och…

MAT

Blå timmen i en varm trädgård som doftar lavendel

När solen gått ned och det skymmer, precis innan det blir natt. Stämningen då. Blå timmen. Då sitter jag gärna själv eller med någon nära och gör inte mycket mer än bara är i lugnet. Och nu med värmen vill man ju faktiskt vara ute just när solhettan lagt sig och det ändå är ljumt…

PRAT

Sprid oss så blir vi glada

Hej vänner! Vi har nu varit igång med Feeders i lite drygt två månader och på den tiden har vi publicerat 150 inlägg. Mia och Anders kör liksom inte med måttlighet. Vi vet att det tar tid att bygga upp en följarskara till en blogg, men vi är så förbaskat otåliga och därför ber vi…

MAT

Trädgårdskaffe

Trädgårdsjobb. Såga av saker, bära saker, skyffla jord. Det är varmt och nåt läskande och uppiggande behövs. I England hade jag väl druckit te eller Pimm’s. I USA iste eller nån läsk. Jag har inte Pimm’s hemma och är inte mycket till läskdrickare. Men ginger beer är jag fasligt förtjust i. Kaffe? Kallt tack. Och…

PRAT

Rökt hjärta i klotgrillen

Det här blir ingen vanlig receptpost utan mer lite nedskrivna tankar kring att röka hjärta. Innan den vane grillaren/rökaren/pitmastern (eller vad ni nu vill kalla er) skriker rakt ut så vill jag kommentera att jag mycket väl vet att det finns bättre utrustning och metoder för rökning. Jag röker själv i en Weber Smokey mountain…

MAT

Soppa på dumplings fyllda med kastanj och anka

Jag älskar att ha förberedda dumplings i frysen! Snabbmat som är lätt att sno ihop och servera på olika vis beroende på vad man är sugen på. Gärna ganska neutrala, eller snarare med ingredienser och kryddor som gör dem lätta att variera. Det här inlägget är mer att alternativt sätt att servera friterade dumplings med…

MAT

Friterade dumplings med anka och kastanj och dipp på rödvin och apelsin

För några år sedan firade vi snudd på fullskalig jul hemma i september. Det var när minstingen var bara ett och ett halvt år om jag inte missminner mig. På den tiden sjöng vi väldigt mycket ihop. Ungarna har en massa sångböcker och i en av dem finns ett långt avsnitt med julsånger som de…

MAT

Sucuk till vardags

Sucuk alltså. Jag vet vad du tänker. Sluta omedelbart med det innan saker och ting spårar ur. Sucuk är en grupp av korvar som förekommer från Balkan till Centralasien via mellanöstern. En förbannat stor grupp korvar med andra ord. De kan dessutom vara väldigt olika så att ens gruppera ihop känns märkligt. Det heter i…

MAT

Golden shower – en perverst god snaps

Det är dags för mig att premiärskriva i vår favoritkategori ”Bli full”. Jag är inte lika förtjust i det där med drinkar som Mia så jag har tyvärr inte så mycket att komma med i den kategorin. Men nu jävlar blir det snaps och Golden shower för hela slanten. Jag lyssnade för ett par dagar…

MAT

Råbiff Caesar

Som alltid när man får en geniidé har väl en skock genier redan kommit på detta före mig. Men det spelar ingen roll så länge det är gott. Och gott är det. Det är ju råbiff. Och därtill en beprövad smakkombo och fina konsistenser som kompletterar varandra. Jag tycker verkligen om brödfraset med den mjuka…

MAT

Melonslush!

Man har så lustiga associationsbanor. För många år sedan jobbade jag på en arbetsplats där det fanns en kvinna som hette Eivor som jag tyckte mycket om. Hon hade en parfym som var ganska nyligen lanserad och som hon var nästan för förtjust i. Minns att hon hade en flaska på sitt skrivbord och satt…

MAT

Tacos med friterad rökt fläsksvål

Friterad rökt fläsksvål är just nu det godaste jag vet till frukost. Det här är ett inlägg om att även det där hopplösa bortrenset kan bli till kulinariskt guld. Som laxskinn eller en svål som skärs bort från en fin fläsksida. Jag har snöat in på några saker på senare tid, kanske främst fläsksida och…

MAT

Grillad haitisk älgbiff

Idag får ni ett jäkligt trevligt och enkelt recept på grillad älgbiff. Jag har använt biff från älgkalv men biff, entrecote eller filé från vilket gott djur som helst funkar. Marinaden är haitisk och kallas för ’epis’. Man brukar beskriva det som en kryddblandning och den används som en kryddpasta liksom, men mest av allt…