När man låter den krassliga trettonåringen ta hand om sin ännu krassligare mamma blir det mexikansk soppa, en vit chili med portlak. Mamman frusen och gömd under en filt, dottern vissen men vid gott mod. Förenade krafter. Det finns mer
När man låter den krassliga trettonåringen ta hand om sin ännu krassligare mamma blir det mexikansk soppa, en vit chili med portlak. Mamman frusen och gömd under en filt, dottern vissen men vid gott mod. Förenade krafter. Det finns mer
Mina bästa julefterrätter som liten: Fatost Ingefärspäron Vattlingon med lättvispad grädde Frysta tranbär med het kolasås (tjinuski) Lingonpäron Och det allra godaste på julbordet var blana, en ångermanländsk gräddig röra som inte räknades som efterrätt men som egentligen är ganska
Det är inte alltid jag gör all mat till julbordet själv utan jag köper ofta en del godsaker av bra kvalitet också. I lägen där man inte har utrymmet att laga så mycket eget kan några små hemgjorda utropstecken ändå
Det här är inte ett julgodis. Men brasilianska kokoskyssar, beijinho de coco, är perfekta till advent och jul. Dels ser de ut som snöbollar, dels är de enkla att laga. Och så är de jättegoda! Plus att man kan delegera
Julen är årets största högtid, och julmat är en viktig del av festen. Och ändå så ser man alla dessa texter med förmaningar om vad man ”får” äta på julbordet, hur man ska klämma in mer grönt av duktighetsskäl, och
Tänk dig en gammgubbe i den där byn en bit ut i skogen. Han kanske heter Bengt. Korven skär han med morakniven sin, likaså det rökta hjärtat från älgen i höstas. Till det tar han sig en bit knäckebröd så
Det var en gång en bläckfiskpappa och en citronmamma som tyckte jättemycket om varandra… Ja så ser den ut, den märkliga citron som liknar en bläckfisk fast gul och ljuvligt doftande. Eller som en citron som exploderat. Det är en
Vad är det enklaste man kan göra med sin fingercitron? Förutom att gnaga den rakt av, vilket jag inte rekommenderar, så skulle jag säga att grava den lätt och servera en enkel sallad på fingercitron och lite annat som ett
Edsbytorsk i karantän Allt i Edsbytorsk skrevs 2017 när Bollnäs och Edsbyn skulle spela SM-final i bandy. Jag skrev då för en helgtidning i Hälsingland och lyckades jinxa hela finalen (japp, tar på mig den jäveln) genom att i förväg
Ni vet såna där saltcitroner jag gärna kryddar alla möjliga maträtter med, t ex råbiff med marockansk smak? Det här är inte såna. Men de går hyfsat bra att använda som ersättning. Fast allra bäst gör sig inläggningen som tillbehör
Utöver ungarna är kul mat och bra vänner det bästa jag vet, och allra roligast är sån mat som är lite knepig och tveksam. Så ni fattar vilken höjdpunkt förra helgen var för mig, ett knappt dygn med en handfull
Det är ju inne med organiserad brottslighet just nu så jag skulle vilja slå ett slag för amerikansk-italiensk gangstermat. Det där köket kan vara en av mina absoluta favoriter, nästan helt fritt från svenska medelålders män med cykelhjälm och BESTÄMDA
Det här är nån sorts mättande helgfrukost av den sort man kan sno ihop närhelst det passar. Som till omstart av en måndag som inte riktigt vill sig. Eller som lyxig start eller för den delen avrundning på en ledig
Det är hög tid att fixa årets glögg! Det finns en massa recept på glögg därute, allt ifrån den där dunderglöggen som jag har för mig postades på GP första gången, till en massa andra. De baseras på äpplen, potatis
Tteok alltså, tuggig koreansk rispasta som används till tteokbokki. Eller riskakor, rice sticks, rispinnar… Vad fasen. Senast i helgen åt vi här hemma och nu idag igen. Fast på ett helt annat vis så klart. Idag blev det inte kokt
Gangnam style, K-pop och Squid Game, du hade inte haft en aning om tteokbokki utan dem. Oavsett om du bryr dig eller inte så är det vad som banat väg för koreansk mat här i väst. Och tack och lov