Den här bloggposten har jag tänkt på extremt länge eftersom jag vet att det finns ett behov av att reda ut lite grundläggande kemi vad gäller att rimma kött. Det handlar en hel del om att jag är lite less på ”rökgubbar” också; ni vet såna där ”jag har minsann rökt kött i 400 år…
Bloggarkiv sida 9
Kyet A Myit Hinn – Burmesisk curry på kycklingmage
Kycklingmage, har ni testat det? Det är vad det här receptet kommer handla om. Jag har även kycklinglever i curryn så bered dig på en inälvsbomb. Dåligt med bloggande från Anders Mitt matbloggande har alltid gått lite upp och ner, jag har trots allt plitat ner recept på hobbybasis i 12 år. Lusten att laga…
Seco, peruansk oxsvans med öl och potatis
Ja, det här är ju faktiskt inte riktigt en seco eftersom jag valt att göra den med mer sås än det ska vara. Men grytan är inspirerad av seco, en mustik och smakrik gryta som lagas i olika varianter i många sydamerikanska länder. Seco, vilket betyder torr, innebär att det inte är en massa sås…
Fasolari med aguachile (musslor med hetsyrlig sås)
Först slås man av de vackra blanka varmt ljusbruna skalen. Sen ser man den färglada insidan. Men det som sticker ut mest med fasolari är den köttiga och nästan knapriga konsistensen. Fasolari är verkligen en påtagligt vacker rödorange mussla som är fin att äta rå. Men då vill man ha den rikigt färsk. Fast det…
Italienska ryssgubbar med sardell och vitlök
Gillar du lyxiga italienska bladgrönsaken cime di rapa? Ger du tusan i överprissatta grönsaker men vill ändå äta gott italienskt? Ryssgubbar är svaret! Vad tusan är då ryssgubbar? Jo, det är en blomma som är mer än vanlig här i Mellansverige och växer som gula moln utmed vägar, järnvägar och lite varstans det finns otyglad…
Jamaicansk oxsvans med stora vita bönor
Jamaicansk oxsvans med stora vita bönor är tryggmat, inget man behöver krångla till mer än nödvändigt. En väldigt god och doftande gryta som inte kräver ambitiöst snyggpiffande. Och kolla – jag gjorde faktiskt en poäng av det på bilden! Det här är ändå inte för såna som letar efter det instasnygga så lika bra att…
Risotto med kronärtskocka
Risotto är en enkel rätt när man väl vet knepen. Det är typ en salt risgrynsgröt. Så jag krånglar till det lite med färsk kronärtskocka – och lyfter en redan god rätt flera snäpp! Risotto med kronärtskocka gör verkligen det mesta av både risotton och skockorna. Jag använder ganska mycket kronärtskocka här. Två tredjedelar kokas…
Ostron med hibiskus
Varje gång jag tänker ”ostron med hibiskus” tänker jag halvsekunden efter ”ostron med Hibiscrub”. Hibiscrub är det torrgörande eländet till antiseptisk rengöringstvål som man måste tvätta kroppen med inför operation, enligt detaljerad instruktion om vad som ska skrubbas och i vilken ordning. Men ostron med hibiskus är rakt det motsatta, glad färgstark lyxkänsla utan bekymmer!…
Mias godaste marinad till grillspett
Det här är en rakt på sak enkel och väldigt god marinad till grillspett. Och till annat grillat med så klart. Nötkött, fläsk, kyckling, lamm eller tom nån köttig fisk… För mig smakar den som på en bakgata i Italien eller ett torg i Grekland. Det är inte alls ett recept som ska följas slaviskt…
Vildsvinswok med sparrissallat
Det här är en hyfsat enkel och otroligt god rätt jag brukar göra nån gång ibland. Helst med vildsvin när jag har tillgång till det men annars med vanligt fläsk. Jag brukar variera den även beroende på om jag har fått tag på sparrissallat eller inte, och i chilistyrka beroende på middagssällskapet. Jag tror att…
Vignarola, italienska vårgrönsaker
Nu är våren insjungen! Folkvimmel här i Uppsala igår men vi flängde inte runt på stan utan grillade hemma i trädgården med vänner. Och vi åt snöbollar för att hjälpa våren på traven, brasilianska kokosbonbons som jag lärt mig göra av en tidigare granne. På grillen blev det chilenskt fläsk sen jag fått kryddor från…
Bondbönor med citron och mynta
Spoiler: Jag inleder inlägget i moll men det hämtar upp sig och utmynnar i väldigt god mat. Läs inledningen eller gå direkt på receptet, som den vuxna människa du är. Just nu läser jag Beloved av Toni Morrison. Och hur fånigt det än är så uppfylls jag, utöver av själva berättelsen, av känslan att även…
Beef shatkora, bengalisk köttgryta med citrus
Shatkora, satkara, eller jara lebu som den också kallas, vilket fantastiskt tillskott i mitt kök! Jag har nyligen upptäckt att denna jättegoda och användbara citrusfrukt finns att köpa i en butik med mat från Bangladesh och Indien här i Uppsala. Lycka! Både färsk och fryst finns den. Shatkora säljs under några olika namn men är…
Bánh mì med Char Sui på vildsvinskotlett
Bánh mì är en vietnamesisk macka som nog de flesta matintresserade testat någon gång. Normalt använder man oxbringa i den men jag har valt att korsa den lite med kinesiskt och använda Char Sui istället. Char Sui är kantonesiskt tillagat fläsk och jag använde vildsvinskotlett men vanligtvis är det givetvis tamgris som används. Du MÅSTE…
Char Sui på vildsvin
Jaha… Char Sui säger mig ingenting, tänker du. Då är det faktiskt dags att du lär dig för det är nämligen helt fantastiskt gott. Det är en kantonesisk kötträtt som lagas på fläsk men jag använder den vilda varianten av arten. På allvar är det här bland det bästa du kan göra med en vildsvinskotlett!…
Aubergineröra med gurka och tahinisås
Vi käkade lite meze förra helgen och den här aubergineröra var nog den mest populära av rätterna. Inspirationen kommer från ett recept av Yotam Ottolenghi men jag har gjort lite modifikationer. Aubergine är faktiskt min favoritgrönsak och jag tror nog att jag tycker den gör sig bäst som aubergineröra eller i grytor. Det viktiga är…