MAT

Fasolari med aguachile (musslor med hetsyrlig sås)

Först slås man av de vackra blanka varmt ljusbruna skalen. Sen ser man den färglada insidan. Men det som sticker ut mest med fasolari är den köttiga och nästan knapriga konsistensen. Fasolari är verkligen en påtagligt vacker rödorange mussla som är fin att äta rå. Men då vill man ha den rikigt färsk. Fast det…

MAT

Italienska ryssgubbar med sardell och vitlök

Gillar du lyxiga italienska bladgrönsaken cime di rapa? Ger du tusan i överprissatta grönsaker men vill ändå äta gott italienskt? Ryssgubbar är svaret! Vad tusan är då ryssgubbar? Jo, det är en blomma som är mer än vanlig här i Mellansverige och växer som gula moln utmed vägar, järnvägar och lite varstans det finns otyglad…

MAT

Jamaicansk oxsvans med stora vita bönor

Jamaicansk oxsvans med stora vita bönor är tryggmat, inget man behöver krångla till mer än nödvändigt. En väldigt god och doftande gryta som inte kräver ambitiöst snyggpiffande. Och kolla – jag gjorde faktiskt en poäng av det på bilden! Det här är ändå inte för såna som letar efter det instasnygga så lika bra att…

MAT

Risotto med kronärtskocka

Risotto är en enkel rätt när man väl vet knepen. Det är typ en salt risgrynsgröt. Så jag krånglar till det lite med färsk kronärtskocka – och lyfter en redan god rätt flera snäpp! Risotto med kronärtskocka gör verkligen det mesta av både risotton och skockorna. Jag använder ganska mycket kronärtskocka här. Två tredjedelar kokas…

MAT

Ostron med hibiskus

Varje gång jag tänker ”ostron med hibiskus” tänker jag halvsekunden efter ”ostron med Hibiscrub”. Hibiscrub är det torrgörande eländet till antiseptisk rengöringstvål som man måste tvätta kroppen med inför operation, enligt detaljerad instruktion om vad som ska skrubbas och i vilken ordning. Men ostron med hibiskus är rakt det motsatta, glad färgstark lyxkänsla utan bekymmer!…

MAT

Mias godaste marinad till grillspett

Det här är en rakt på sak enkel och väldigt god marinad till grillspett. Och till annat grillat med så klart. Nötkött, fläsk, kyckling, lamm eller tom nån köttig fisk… För mig smakar den som på en bakgata i Italien eller ett torg i Grekland. Det är inte alls ett recept som ska följas slaviskt…

MAT

Vildsvinswok med sparrissallat

Det här är en hyfsat enkel och otroligt god rätt jag brukar göra nån gång ibland. Helst med vildsvin när jag har tillgång till det men annars med vanligt fläsk. Jag brukar variera den även beroende på om jag har fått tag på sparrissallat eller inte, och i chilistyrka beroende på middagssällskapet. Jag tror att…

MAT

Vignarola, italienska vårgrönsaker

Nu är våren insjungen! Folkvimmel här i Uppsala igår men vi flängde inte runt på stan utan grillade hemma i trädgården med vänner. Och vi åt snöbollar för att hjälpa våren på traven, brasilianska kokosbonbons som jag lärt mig göra av en tidigare granne. På grillen blev det chilenskt fläsk sen jag fått kryddor från…

MAT

Bondbönor med citron och mynta

Spoiler: Jag inleder inlägget i moll men det hämtar upp sig och utmynnar i väldigt god mat. Läs inledningen eller gå direkt på receptet, som den vuxna människa du är. Just nu läser jag Beloved av Toni Morrison. Och hur fånigt det än är så uppfylls jag, utöver av själva berättelsen, av känslan att även…

MAT

Beef shatkora, bengalisk köttgryta med citrus

Shatkora, satkara, eller jara lebu som den också kallas, vilket fantastiskt tillskott i mitt kök! Jag har nyligen upptäckt att denna jättegoda och användbara citrusfrukt finns att köpa i en butik med mat från Bangladesh och Indien här i Uppsala. Lycka! Både färsk och fryst finns den. Shatkora säljs under några olika namn men är…

MAT

Bánh mì med Char Sui på vildsvinskotlett

Bánh mì är en vietnamesisk macka som nog de flesta matintresserade testat någon gång. Normalt använder man oxbringa i den men jag har valt att korsa den lite med kinesiskt och använda Char Sui istället. Char Sui är kantonesiskt tillagat fläsk och jag använde vildsvinskotlett men vanligtvis är det givetvis tamgris som används. Du MÅSTE…

MAT

Char Sui på vildsvin

Jaha… Char Sui säger mig ingenting, tänker du. Då är det faktiskt dags att du lär dig för det är nämligen helt fantastiskt gott. Det är en kantonesisk kötträtt som lagas på fläsk men jag använder den vilda varianten av arten. På allvar är det här bland det bästa du kan göra med en vildsvinskotlett!…

MAT

Aubergineröra med gurka och tahinisås

Vi käkade lite meze förra helgen och den här aubergineröra var nog den mest populära av rätterna. Inspirationen kommer från ett recept av Yotam Ottolenghi men jag har gjort lite modifikationer. Aubergine är faktiskt min favoritgrönsak och jag tror nog att jag tycker den gör sig bäst som aubergineröra eller i grytor. Det viktiga är…

MAT

Nakenravioli! Gnudi med cime di rapa

Snuskpasta? Nämen nu har väl ändå Feeders gått för långt med matporrandet?! Åh, I wish. Men gnudi betyder helt enkelt naken på italienska. Det är som ravioli fast utan kläder, bara fyllningen alltså utan deg. Som ost- och grönsaksmousse i bollform nästan! Och det gör det till en lättare rätt som inte knockar en totalt…

MAT

Chicken Kiev med gräddstuvad purjolök

Chicken Kyiv alltså, det känns relevant känner jag. Jag väljer att inte bli så hemskt politisk nu eftersom det inte behövs. Till och med sociala mediers sämst funkande hjärnor är på rätt sida i vår mest relevanta fråga på massor av år. Chicken Kyiv Det här är sån där mat som jag älskar att laga….

MAT

Friterade texmex dumplings med ost

Så var det nån som orkade ta sig igenom mitt långa detaljerade inlägg om den fantastiska indiska gatumaten tandoori momos? Dumplings som paneras, friteras och kryddas med en massa gott? Det här är nåt snarlikt fast oändligt mycket enklare, gjort på färdiga dumplings (köpta funkar fint!) och med texmex-smak. Och ost! En dipp måste till,…