Search
Generic filters
Exact matches only

Grillade fiskpaket i bananblad

0
Delningar
MAT

Grillade fiskpaket i bananblad

fiskpaket

Bara mesar begränsar grillningen till sommaren. Plus att sommaren är så himla kul och bra ändå, medan vintern i Uppsala suger och man behöver nån sorts själslig krycka för att tillvaron ska kännas dräglig. Det är roligt att grilla så för mig är det en humörhöjare. Att stå där ute i trädgården i mörkret alldeles i lugn och ro utan nån som tvångspratar mig, japp det kan behövas ibland. Här blev det grillade fiskpaket som mildrade den själsliga smärtan över blötgrå snålblåst på Uppsalaslätten.

Se så jag trivs! Glad och harmonisk och det syns inte alls att jag femton minuter tidigare var millimeter från en härdsmälta. Och ni får ha överseende med dålig bildkvalitet i det här inlägget för ibland bara ids man inte, det är mörkt och noll tålamod med sånt tjafs.

Fisken är smaksatt med len kokos, korianderrötter, vitlök, chili, galangal och citrongräs. Den är mixad till en grov kräm eller kanske färs, inpackad i bananblad och grillad. Det går så klart fint att ångkoka istället men om du vill stryka själen medhårs är grillen bättre. Ifall du inte har bananblad så är det bara att packa in fisken i aluminiumfolie. Det är nog faktiskt enklare men ser ju inte lika kul och tropiskt ut. Plus att bananbladen faktiskt ger en subtil smak till maten.

Mina grillade fiskpaket liknar den malaysiska rätten otak-otak och även amok, kambodjanska fiskkakor. Det finns flera olika varianter på kokosmarinerad fisk eller fiskkräm som liknar varandra i regionen. Ofta är de ångade men här valde jag att grilla. Jag har hämtat inspiration från bl a det här receptet på otak-otak men lagt till och dragit ifrån godtyckligt.

Sen kan man ju grilla en massa annat också. Faktum är att jag själv tycker det känns lite slösigt att dra igång grillen bara för nån ynka grej som blir klart på under tio minuter. Jag vill gärna grilla både förrätt och efterrätt när jag väl håller på, åtminstone när det är nåt så här snabbt som är huvudrätten. Här kan man t ex göra enkla små spett på kycklinghjärtan också, och grilla skivor av ananas till efterrätt, med myntasocker eller nåt.

Mer bra vintergrill

Ingredienser

4 portioner

Bananblad klippta i bitar om ca 25 cm sida och blötlagda, alternativt aluminiumfolie
Ett par kvistar thaibasilika av valfri sort

Fiskkräm

500 g vit fisk, t ex tilapia
2 ägg
2 dl kokoskräm
2 tsk potatismjöl
3 limeblad, finstrimlade
1 tsk salt
1 tsk socker

Kryddpasta

20 g räkpasta
3 schalottenlökar, svenska
3 korianderrötter
3 vitlöksklyftor
3 röda chilifrukter
1 tsk medelhett chilipulver
2 stjälkar citrongräs, den vita delen
2 cm galangal
2 cm färsk gurkmeja

Gör så här

  1. Stek räkpastan i nån tesked olja i en pytteliten stekpanna tills den doftar. Skär ingredienserna till kryddpastan i mindre bitar och stöt allt inklusive den stekta räkpastan till en slät massa i en mortel. Eller kör allt i en liten mixer av nån sort, det funkar också fint.
  2. Lägg fisken skuren i bitar i en skål och tillsätt övriga ingredienser inklusive kryddpastan. Blanda först ordentligt och stavmixa sen alltihop grovt, gärna så att små fiskbitar finns kvar. Vad jag förstår brukar det ofta vara hela fiskbitar i den här rätten men jag mixade ihop till stor del så det blev som en klumpig kräm eller färs. Gör som du känner för, enbart bitar eller alldeles slät eller mittemellan vilket är vad jag föredrar. Provstek gärna en liten klutt av smeten innan de packas in i paket, för att kunna justera smaksättningen.
  3. Fördela fisksmeten på bitarna av bananblad. Beroende på hur stora paket man önskar så kan man justera storleken på bananbladen och mängden fyllning därefter. Toppa med några basilikablad. Dessvärre fotade jag inte slutversionen av hur jag fyllde dem, så den på bilden är en experimentversion med lite mer kryddning, extra bitar av citrongärs och annat. Det blev bara stökigt så på de andra lät jag det räcka med basilikabladen.
  4. Vik ihop till små paket och fäst med tandpetare bäst det går. Eftersom smeten är trögflytande är det inte jättekänsligt om nån liten glipa finns.
  5. Grilla runt om i sammanlagt fem sex minuter. Det är svårt att säga exakt för det beror på fiskpaketens storlek och vilken temperatur du har i grillen. Men om du är osäker så öppna ett paket och provsmaka. Och kom ihåg att fisk ofta är godare om den inte är överkokt, och att en liten tendens till rått i mitten inte är dödligt.
  6. Servera paketen direkt så att var och en öppnar dem på sina tallrikar. Lime att pressa över är gott till, och vi slängde även på jordnötter för att det är trevligt med nånting att tugga på till det lena. Ris till, och gärna några fler smårätter som t ex Kambodjansk gurksallad.