MAT

Varm sallad på humle

Det är säsong för att äta humle, och när det är säsong gör man det mesta av överflödet! Härom dagen lagade jag en risotto med humleskott och öl och idag blev det en varm sallad med grekisk känsla till lunchens fläskkotletter. Den grekiska känslan består i fetaost, vitlök, oregano och citron. Och konstigare än så…

MAT

Risotto med humleskott

Det ska erkännas att jag inte trodde att skott av humle skulle vara så värst goda. Humle, den där slingriga raspiga växten med kottar som ger beska åt öl alltså. Ätbar kuriosa med lite för hög beska mest, men med begränsat kulinariskt värde. ”Det smakar som sparris” brukar betyda intetsägande trist och/eller apbeskt. Men jag…

MAT

Borani, persisk röra på yoghurt och målla

Trädgården växer! Först upp var mangold som egentligen bara stått kvar under hela vintern och nu vaknat till. Sen de olika varianterna av lök, strutbräken och fänkål. Och nu även en massa frösådda plantor av rödbladig målla, perfekta att rensa bort och göra den persiska yoghurtröran borani. Röror är ju så gott! Plus lätta att…

MAT

Ceviche på långhalsar

Tydligen älskar Sverige spännande skaldjur lika mycket som jag. Så då är väl det enda rimliga att dundra på med ytterligare ett recept! Det blir en ceviche på långhalsar. För det mesta gör man ju inte så mycket med en sån här lyxig råvara utöver att med stor vördnad peta i sig de små godsakerna…

MAT

Wallenbergare på älg

Det är vår och Mia är ute i naturen och provsmakar på tamefan hela floran. Det är väl så det ska vara också men Anders, han vill äta Wallenbergare på älg. I vanlig ordning så har jag snålat med mitt älgkött och insåg för ett par veckor sedan att det måste bli mer älg som…

KÖK

Våra bästa recept med rörhinna

Det är vår! Dags att börja plocka rörhinna! Rörhinna, eller tarmtång som den också kallas, är min favorit bland svenska arter av tång. Den är väldigt vanlig på västkusten och finns i varenda strandkant i Bohuslän. Och väldigt vacker där mjuka små ruggar av ljusgröna strån eller snarare halvgenomskinliga rör, böljar i vattnet. Rörhinna är…

MAT

Chilensk kycklinggryta

Det har varit en himla trafik till långhalsar på bloggen de senaste dagarna, besöksrekord tom. Oj vilket sug efter lustiga kräftdjur?! Men livet är ju inte bara fun and seafood så nu kommer ett enkelt och väldigt gott recept på en vardagsgryta, perfekt för alldeles vanliga jobb- och skoldagar. För man måste ju äta gott…

MAT

Långhalsar med fänkålssmör

Långhalsar är bland det godaste jag vet! Alltså de kräftdjur som många känner under namnen percebes eller barnacles. Jag vet att jag säger det om mycket, men det är verkligen en av de råvaror som gör mig allra lyckligast. De smakar fantastiskt gott, är kul att äta och dessutom svinenkla att hantera. Och så otroligt…

MAT

Hälleflundra med hjärtmusselrisotto

De hade fått in några mindre hälleflundror på min fiskhandlare (Feskarn i Uppsala) och istället för att filéa firrarna så hade de istället skurit dem på tvären, som kotletter. Det är verkligen en hemskt trevlig grej, snyggt och passande och så slipper man de där tunna fiskbitarna som liksom blir för enkla att översteka. Jag…

MAT

Glutenfri frityrsmet

Brukar du misslyckas med frityrsmet? Oroa dig inte, här kommer den ultimata smeten, den är dessutom glutenfri. Alltså glutenfri är så klart ingen fördel om man inte har celiaki eller andra problem med det. Har man inga problem med gluten så kan man lika gärna använda vetemjöl. Här blir det i alla fall glutenfritt. Fritera…

MAT

Jamaicansk fläsksida ångkokt med rökt ris

Det här är ju en lite knepig rätt ska erkännas, ett rent experiment. Men vem vill köra på gamla beprövade säkra kort bara? Och det blev bra! Jamaicansk fläsksida i jerkmarinad fast ångkokt med ris på kinesiskt vis istället för grillad, inspirerat av både jerk pork belly och de kinesiska rätterna ångad gris och revbensspjäll…

MAT

Kryddig peruansk fläsklägg

Vi har haft årets första balkongmiddag! Varm mjuk kvällssol, värmestrålning från solbelyst vägg. Och saftig peruansk fläsklägg med råstekt potatis och två peruanska sallader, solterito och gurksallad med lime och koriander. Det är ju det här man lever för! Från början var planen en mer kinesisk fläsklägg, nåt i den här stilen. Metoden att tillaga…

MAT

Solterito, peruansk majssallad

Solterito är en superbra och god sallad med ursprung i Peru. Jätteenkel att sno ihop om man inte är renlärighetsivrare. Vad jag vet använder man oftast vit majs med stora kärnor till solterito. Jag har sällan tillgång till sån majs så jag gör helt fräckt på vanlig lättkokt gul bara, även om det väl är…

MAT

Kycklinggula inlagda ägg med ingefära

Min bästa påskmat: Nästan osannolikt gula inlagda ägg med en tydlig smak av ingefära. Fantastiskt vackra små utropstecken till påsk! Enkla men ändå lite kul. Och väldigt goda. Såna här enkla recept behövs när man ska göra mycket mat, så som man ofta gör till påsk. Inlagda ägg är billiga, går snabbt att laga och…

MAT

Peruansk gurksallad med lime och koriander

En superenkel peruansk gurksallad som passar till nästan vilken mat som helst. Frisk och smakrik och tusen gånger godare än bara några tråkiga gurkskivor på tallriken. Plus den är jättesnygg! Tokstressad? Förenkla genom att låta bli att salta ur löken och låt gurkan behålla sitt skal. Den här salladen har jag serverat till peruansk mat…

MAT

Friterad marulk adobo

Fredag!!! Gott vill jag äta men sällan dagen jag är som mest sugen på timmar av matlagning. Tapas är en himla bra lösning på det där. Obegripligt att jag inte äter mer tapas faktiskt, är ju bland det enklare som går att laga men som ändå känns festligt. Några fat och skålar med lite olika…