För att kunna prata om Manhattan Clam Chowder så måste man egentligen börja med ett snack om New England Clam Chowder. Den sista är en potatis och musselbaserad soppgryta som är lite vitgrå i färgen och när man talar om bara Clam Chowder så menar man nog i regel den. Jag har förresten bloggat en…
Bloggarkiv sida 19

Min bästa salsa med jalapeno och parmesan
Om jag bara fick äta en enda salsa i resten av mitt liv skulle jag välja denna salsa med jalapeno och parmesan. Het, krämig, smakrik… Den är så himla god och passar till nästan allt! Som dipp, till tacos och liknande, eller till grillat kött och grönsaker. Se detta som ett grundrecept. Det går bra…

Moqueca med musselris och quesadillas
Det här är en bloggpost som tidigare låg på på Taffel. Moqueca är en väldigt välkänd fiskgryta från Brasilien och den kan göras på flera olika sätt, det gemensamma för de olika varianterna är kokosmjölk, lime, koriander och så klart fisk. Mitt recept är lite anpassat till vad man kan komma över i en svensk…

Lyxfrukost med sjöborre och ägg
Bästa tiden på dygnet är tidig morgon när endast jag är vaken! Hasa runt själv, tänka tankar hela vägen, klappa katt i soffan och planera dagens mat. Får jag bara den tiden kan jag få till en fin dag under nästan vilka omständigheter som helst. Och en riktigt bra frukost sen när de andra vaknar….
Gratinerade sjöborrar med sherry
Jag föredrar oftast att äta sjöborre rå. Det är en lyxig råvara och den är redan så himla god som den är! Men det är ju roligt att variera och gratinerade sjöborrar är verkligen en bra variant! En gång i tiden pluggade jag i Japan, i Sapporo. Jag bodde hos den matintresserade familjen Takagi. Från…
Pheasant cocktail
Jag styckade fasantuppar i veckan. Fjädrar och blod över hela jäkla… Egentligen var det så mycket lättare än man kan tro. Först plockar man fågeln ur skinnet. Man nästan bara lyfter den ur liksom en inverterad dunkudde, en påse med fjädrarna på utsidan. Sen ska man ta ur och hej och hå. Men mer om…
Gongbao Yeji – Kinesisk fasan
Det är mycket fasan i mitt kök nu. Jag har hunnit blogga ett recept på fasanbröst lindat med skinka och jag har även en fantastisk gryta obloggad. Anledningen till denna fascination för fasan är helt enkelt att jag kommit över några fåglar. Några har jag skjutit och några andra har jag köpt för en bra…
Enchiladastårta
Här kommer ett litet förslag till ersättning av fredagstacosen, en enchiladastårta. Den går att göra lite hur som helst från att bara använda halvfabrikat till att trassla till det ordentligt. Vill man göra det enkelt för sig så köper man tortillas, gör en enkel tacofärs a la Santa Maria (jag tycker verkligen den kryddblandningen är…
Ceviche på bläckfisk
Bra mat behöver inte vara så himla krånglig alltid. Alltså jag backar ju inte precis för krångel, men att tillreda nån bra råvara superenkelt eller förbereda så att man snabbt kan få en fin rätt på bordet utan att härja i köket en timme eller ens en kvart är vardagslyx för mig när det är…
Massaman curry på rådjur
Massaman curry är en thailändsk rätt som normalt sett görs på med kyckling och ibland biff. Jag älskar att kombinera ostasiatisk mat med svenskt vilt och var givetvis tvungen att testa rådjur till massaman och fy fasen vad bra det blev! Massaman curry – kryddblandning/kryddpasta Som vanligt med curry så innehåller kryddpastan som skall användas…
Perfekt tjälknöl på älg med sous vide
Följ oss på instagram via den här länken. Det finns vissa maträtter som gör sig otroligt bra om man tillagar dem med sous vide och tjälknöl på älg är definitivt en av dem. Självklart går det att köra exakt samma recept med en nötstek också men då det är älgjaktstider så fokuserar jag på älgen….
Peruansk oxsvans med vin och choklad
Så här när sommaren reducerats till ett vemodigt minne behövs varma tröstande långkok. Peruansk oxsvans är själva definitionen av ett sånt, och samtidigt smakmässigt intressant nog att vara en vacker dröm bort till nåt roligare än november i ett coronastängt Uppsala. Det här väl egentligen ett recept på en bra dag. Gör en mindre arbetsinsats…
Cassavamos med gorgonzola och chips
Cassavamos är ett väldigt gott alternativ till potatismos. Jag har gjort det några gånger till karibisk och sydamerikansk mat. Av nåt skäl har jag tagit mig vanan att fritera några chips av cassavan också när jag väl är igång. Jag tycker om att ha en krispig kontrast till det lena moset. Cassava är en väldigt…
Valvaka för presidentvalet!
Nu gäller det! Vi svenskar ska äntligen avgöra det amerikanska presidentvalet! Vi har debatterat, analyserat och vässat argumenten i månader på twitter, facebook och diverse andra hatforum och nu kommer finalen, själva valdagen. Och då behövs ju nåt mer än naglarna att tugga på. Vi på Feeders har plockat ihop våra bästa tips på mer…
Grekisk bläckfisk
Det är knepigt att veta hur man ska beskriva de där lite mindre tioarmade bläckfiskarna, ni vet av squidtypen. Det finns massor av olika arter och det florerar lite allt möjligt i butikerna. Tioarmade bläckfiskar kan ju liksom också vara hemskt stora och då är det lite knepigt att skriva att man ska använda åtta…
Halloweenmat – fladdermöss à la Wuhan
Vill du också starta en pandemi? Vad passar bättre än att göra det på självaste halloween tänker jag. Det har ju varit rätt trevligt att jobba hemifrån och slippa träffa gamlingar så varför inte försäkra oss om att det fortsätter vara så här ett tag till? Fladdermöss är lösningen. Det passar också bra att samla…