Härom dagen var det plötsligt sommar! Varmt, ljust, grönt, allt känns bara lättare. För det har varit en jäkla pissvår faktiskt och nu behövs liv i 3D. Jag vill ut och klämma känna på verkligheten, inte bara scrolla förbi den som hostdistraktion. Men oj så allt blommar loss på en gång i värmen! Jag plockar…
Bloggarkiv sida 23
Stekta maskrosknoppar
En regnig dag och vi har varit hemma i några år i vad som enligt läkare är covid 19. Ett evigt elände av ett helt batteri knepiga symptom där trötthet och slut i huvudet numer är de främsta. Om det tär på humöret? Om jag skulle kunna gnälla loss ordentligt i ett lååångt inlägg? Så…
Chili con queso
Chili con queso betyder rätt och slätt ’chili med ost’ och det är också vad det är. En mustig chiligryta som trycks ner i en grop av ohemula mängder ost. Den ätes sedan lämpligen med tortillachips (men det funkar skitbra med pommes frites också). Homesick Texan och texmex Homesick Texan är en matblogg som jag…
Keshi yena – fylld ost!
Karibisk mat, vad tänker ni då? Tropisk frukt, pimento, jerk chicken, grilla på oljefat, scotch bonnet, rice and peas..? Jag tänker fylld ost. Ja, fylld ost!! Och det är lika gott som det låter! Keshi yena, en ostpaj där osten är själva pajskalet. Historien bakom denna fyllda ost är inte så konstig. Den kommer från…
Taquitos med kungsräkor och manchego
Taquitos är majstortillas som man rullar in något i och sedan friterar. Det är klokt att ha någon god sås och någon typ av sallad också. Idag kommer ett recept på taquitos med kungsräkor. Taquitos med kungsräkor och manchego Taquitos kan vara lite bökigt att laga eftersom fyllningen ofta rinner ut när man friterar. Det…
Indiskt fräs med vitlöksblast och schalottenlök
Det är ju rent förbannat hur mycket tid vi tvingas tillbringa med våra familjer nu för tiden. Jobb hemma, barn hemma, fru hemma och kylskåpsinventering var femte minut. Det är lätt att ledsna på allt. Å andra sidan finns det fördelar också. När vi sitter hemma kan vi ju utan problem ha ett långkok på…
Risotto med nässlor
Så här års brukar jag alltid hälsa på i mammas fina lilla kolonilott i ett stugområde centralt i Uppsala. Vi brukar titta på vårblommor och skörda de första ätbarheterna (som i detta inlägg). I år måste min mamma hålla sig undan sociala kontakter och jag och familjen har, för att understryka allvaret, åkt på en…
Påskmat i pandemitider
Om det är nån gång livet verkligen behöver extra firande så är det väl under en pandemi? Det är skit nu på en massa vis. Det är så mycket av det bra i livet som är satt på paus. Folk är sjuka, andra sitter i karantän och kan inte fira tillsammans med släkten som vanligt….
Kai Jeow Moo Sab – Thaiomelett
Jag tänker faktiskt inte orda så mycket om Kai Jeow Moo Sab. Det är en thailändsk omelett som ofta äts till frukost. Det är också klassisk street food. Den är ohyggligt enkel med få ingredienser och det enda som egentligen finns att orda om är tillagningen. Den skiljer sig en del från de västerländska omeletterna….
Yum Pla Duk Foo – thailändsk friterad fisk med mangosallad
Yum Pla Duk Foo alltså… Jag börjar med en liten språklig ursäkt. Jag är urusel på att lära mig matnamn på främmande språk och jag är dessutom inte ett dugg intresserad av det. Efter googling har jag fått för mig att ordet ’Duk’ i receptets namn betyder ’kattfisk’. Något av orden gör i alla fall…
Sjukt god grönsaksgratäng med potatis
Vad gör man när både man själv och ungarna är hostiga och varken ork eller matlust är särskilt stor? Jag undviker nyhetsrapporteringen bäst det går och loggar ut från sociala medier där alla mest pratar corona – död, ekonomisk kollaps och annat elände, eller tjafsar om vem man ska skylla virushelvetet på. Jag försöker laga…
Sjömansbiff
Sjömansbiff alltså? Varför i hela helvetet ska Anders skriva om något som man hittar överallt på nätet, i varenda trista allmänna kokbok som finns och i huvudet på varenda mormor? Nej serru sånt här gillar jag. Det här är det lilla hörnet av recept som jag känner att jag behärskar väldigt väl och har möjlighet…
Kofta på lamm
Jag har snöat in lite på köttbullar senaste tiden och nu är det dags att skriva om den indiska varianten – Kofta. Det är ju alldeles fantastiskt roligt med såna här matkategorier som finns i hela världen i massor av tappningar. Vi har så klart våra egna svenska kötbullar med gräddsås, potatis, lingon. Det är…
Alla hjärtans dag!
Den självklara menyn på alla hjärtans dag är ju en delad skål med italienska köttbullar med spaghetti. Men för den som mot förmodan vill testa något annat finns en massa gott att inspireras av i listan nedan. Råbiff på ren, kinesiska kycklinghjärtan eller varför inte grillad bräss (alla älskar körtlar)? Kärleksfulla hälsningar från Mia och…
Sopa de Albondigas – mexikansk köttbullssoppa
Dagens mat blir köttbullar i mexikansk tappning serverade i en soppa – Sopa de Albondigas. Tekniskt sett är nog Sopa de Albondigas mer frikadeller då man inte steker yta på dem utan bara lassar ner dem i en fantastisk soppa. Smaker som tomat, oregano, chili och selleri ger en fyllig och fin soppa som passar…
Pepparfläsk med vin och vitlök
Pepparfläsk! Den här enormt goda rätten gjorde jag av två skäl. Jag ville känna smaken av riktigt fint vildsvinskött (fått från Anders och styckat själv!) och jag ville testa nyköpt (ja köpt, inte spons) svartpeppar från The pepper quest. Väldigt enkelt i övrigt, bara vitt vin, vitlök och lagerblad som stöd åt de andra smakerna….