Mitt recept på kaningryta är nästan onödigt då jag gör bra exakt lika som när jag lagar italiensk gryta på tupp. Det finns ändå en poäng med det då jag gissar att det kan förekomma googlingar på kaningryta och då vill jag ju givetvis att man ska hitta till Feeders. Äta Lille Skutt? Så Anders…
Bloggarkiv sida 26
Cha Marik Sach Moun – Kambodjansk kyckling
Cha Marik Sach Moun är kambodjansk kyckling och en väldigt enkel maträtt i alla avseenden. Snabblagad och den enda knepiga ingrediensen är röd kampotpeppar. Du hittar den garanterat på nätet och jag skulle faktiskt rekommendera att du använder den för att få fram rätta karaktären på kycklingen. Visst sjutton kan du använda vanlig svartpeppar också,…
Kambodjansk gurksallad
Gurka är en grönsak som verkligen vuxit hos mig sedan jag flippade ur totalt på ostasiatisk mat. Innan har jag mest betraktat den som en knepig utfyllnad i trista svenska grönsallader men nu är den både en fantastisk konsistensgivare och en bärare av en massa andra saker, t ex i en kambodjansk gurksallad. Jag och…
Kaw Sach Chrouk – Kambodjansk gryta med sidfläsk
Kaw Sach Chrouk är en rätt jag fick tips om på Facebook när jag efterlyste tips på vad jag skulle göra av en bit otroligt fint sidfläsk från vildsvin. Oftast skjuter man årsgrisar när man jagar vildsvin och de har i regel inte lagt på sig hullet riktigt. Den här köttbiten kom från en hundrakilos…
Vildsvinsjakt är klimatpositiv
Jag har under ett antal månader funderat på vildsvinsjaktens klimatpåverkan och tänkt att den kanske faktiskt är klimatpositiv. Att man alltså genom vildsvinsjakten minskar koldioxidutsläppen. För vissa av er är säkert tanken lockande medan den kanske för andra är lite provocerande. Oavsett vilket läger du tillhör så bör du läsa vidare. Innan vi tittar på…
Att minska hettan från chili
Vi har alla gjort det någon gång – smackat ner åt helvete för mycket chili en maträtt så den knappt går att äta. Du är helt enkelt inte lika jävla tuff som du tror. Hur sjutton fixar man till det i efterhand? Chilistyrkan kommer från kapsaicin som är ett kemiskt ämne som grupperas in bland…
Grillad siklöja
Löjrom är ju så himla gott! Det kostar väl runt 47 kr/kornet men vad fasen, det är det värt. Man kan t ex laga så här god råbiff eller dipp till pommes med löjrom. Men fisken då, vad blir det av all siklöja efter att rommen skördats? I Finland har de vett att uppskatta ”mujka”…
Mustig älggryta
Det är älgjaktstider och runt 80-90000 älgar ska ätas upp i stugorna runtom i landet. Då passar det väl utmärkt med en mustig älggryta? För min del blev det ingen älgjakt i år då tiden helt enkelt inte räckte till. Jobbet måste trots allt gå före. Som tur är har jag lite älgkött kvar från…
Nej, det räcker inte med tre rönnbär
Nej det räcker inte med tre rönnbär för att täcka dagsbehovet av C-vitamin. Anledningen till att jag skriver det är att vi haft ett rätt extremt rönnbärsår i år och rönnarna har formligen dignat av bär. Då kommer givetvis tokskallarna och mirakelmedicinidioterna fram. I vanlig ordning sväljer folk såna påståenden med hull och hår. Så…
Kycklinghjärta Sichuan
Kycklinghjärtan är en av mina favoritråvaror men dessvärre är de inte alls så poppis i min familj. De gnäller om konsistensen som de påstår är lite gummiartad och jag förstår dem inte. Visst fan har kycklinghjärtan lite speciell konsistens, som alla hjärtan, men det är ju bara en bra sak. Allt kan väl inte ha…
Surt sade räven
Rönnbär, bittersura och eländiga. Inte direkt bären man mumsar i sig som de är men förvånande fruktiga och fina ifall man bara anstränger sig att använda dem på rätt vis. En sockerlag till drinkar är definitivt att av de rätta visen! Den blir både otroligt vacker i färgen och får en förvånande fin och intressant…
Buffalo ribs
Jag slutar aldrig experimentera med revbensspjäll, helt enkelt för att det är ett alldeles fantastiskt kött. Här har jag kombinerat revben med buffalo wings och fått buffalo ribs och resultatet är rätt lysande om jag får säga det själv. Det får jag. Det är lite så man får arbeta med recept – plocka delar från…
Vit chiligryta på kyckling eller tupp
Jag kom över ett par tuppar. De sprang omkring på marken när jag fick dem så det krävdes lite arbete innan de kunde börja tillagas. Å andra sidan är det nyttigt och karaktärsdanande att lära sig själv och barnen varifrån köttet kommer. De var utmärkta att laga vit chiligryta på. Kommer du inte över en…
Älgkalvsbiff med tonfisksås och löjrom
Det här är ett recept på älgkalvsbiff som tidigare legat på Taffel och postades för tre år sedan. Jag har flyttat hit det för att lyfta det lite. Det är nämligen en fenomenalt god maträtt och det är ju dessutom älgjaktstider. I helgen plockade jag fram min sous vide-cirkulator. Den används inte alls lika frekvent…
Vildsvin med gräddstuvade gråärter – här och nu
Nu ni blir det vild mat, jaktnostalgi och säsongsporr! I somras tog Anders med mig ut på ett av mitt livs stora äventyr, vildsvinsjakt. Herrejäklar så spännande det var! En helt makalös upplevelse som varade i ett helt dygn eller egentligen en hel vecka faktiskt. Från att vi gav oss ut i skogen, via den…
Kycklingleverpastej med bourbon
Det här receptet på kycklingleverpastej har jag tidigare skrivit till Taffel. Jag gör en liten ansats att plocka över några av de bloggposter jag är mest nöjd med därifrån för att lyfta recepten igen. Ni får förresten ursäkta den otroligt platta bilden. I helgen ska jag laga leverpastejen och då ska jag se till att…