Först av allt, den här rätten funkar jättebra även utan syrsor så du kan lugnt fortsätta läsa. Hittar du också bortglömda döende morötter i kylskåpet titt som tätt? Jag har för vana att köpa för många och sen på nåt vis så blir de ibland bara liggande. Lätt böjbara, matt nästan rynkigt skinn… Inte alls…
Bloggarkiv sida 32
Ett gott namn
Jag är lite brydd över hur jag ska beskriva min mat. Att foton med allt vad det innebär av uppläggning, snyggporslin, ljussättning och irrelevant livsstilsrekvisita påverkar om nån ens klickar upp mina blogginlägg är väl ingen förvåning. Jag har tom gjort en medveten grej av det, försökt presentera lite tveksamma råvaror på ett oemotståndligt vis….
Rökt ägg med svartrot, citronsmör och tryffel
Jag har testat loss en del med att röka ägg på olika vis, och det är fasen inte alls så svårt att få till! Däremot är det inte helt lätt att ge exakta instruktioner som går bra för andra med annan utrustning att följa och vara garanterade ett precist resultat. Men alltså livet, man måste…
Fläskmaki
Innan jag skriver något annat så tänker jag förekomma en fråga som kommer uppstå. ”Är inte fläskköttet i din fläskmaki åt helvete för rött?”. Nej det är det inte, jag har använt en väldigt liten filé från ett vildsvin och det köttet har betydligt mycket mer färg än tamgris (speciellt tamgris av den industriellt producerade…
Påskmat vi känner för
Som julen fast med vårväder! Och utan stressen att hitta en massa julklappar och laga det perfekta julbordet. För visst är det väl så? Påsken är full av traditioner, men är ändå lättare och friare. Påskägg till ungarna är väl enda måstet, och så ägg i nån form. Gärna traditionell påskmat som lax och lamm,…
Hej husse, håll oss vid liv nu!
Jadu, Anders… Tack för en jättetrevlig middag i lördags! Jag anade att Bosse skulle ta med sig suveränt gott gå bort-vin, så jag tog med mig… nåt annat. Du ville ju veta mer om det där med insekter. Jag hoppas du uppskattar dina nya husdjur / crash course i insektsmat. Learning by doing, trial and…
Macka med paprikakryddad fläsksida och ajvar
Jag tänkte inte göra nån ordentlig middag idag, bara sno ihop en macka. Japp. Mjuksaftigt paprikarökigt fläsk med knaprig svål på surdegsbröd, len smakrik ajvar, rå lök och fetaost eller gräddig kajmak. Och så persilja på det. Kanske en sursalt inlagd chilifrukt? Kajmak eller kaymak påminner om clotted cream eller väldigt tjock grädde och används…
Hörru Mia…
…nu har du skrivit så mycket om insektsmat på bloggen så jag börjar bli sugen på att komma igång själv med insektsodling. Som jag förstått det så är det svårt att köpa insekter eftersom Sverige har knepig lagstiftning kring att äta myror. Alternativen är att köpa ödlemat på djuraffärer, lyfta på stenar, försöka hitta någon…
Risvårt? Nej nej, rillettes!
Det är så lätt att tro att detta är mer avancerat än det är. Det ser så ut, små byttor med smakrik köttpastej och ett snyggt fettlager. Men i själva verket är det inga konstigheter alls med detta. Bara man ser till att de får ett fettlager på slutet, så att de håller en dryg…
Grön ajvar på grillen
Jag räknar för det mesta med att jag kan lita på folk tills de visat nåt annat. För de flesta kan man ju lita på. Men ibland blir jag så himla besviken på en person att det blir svårt att reparera. Det ska sägas att sånt väldigt sällan händer, men när det händer så finns…
Bra tid att röka på grillen!
Igår hade jag en underbar kväll! Jag varmrökte fisken på bilden, en bonito. Salt och några kvistar timjan i magen, sen lade jag fisken på grillgallret en bit ifrån en liten hög glödande kol. På med spån av äppelträdet jag tog ner i somras. Vädret är mildare och det är ljusare på kvällarna. Inte riktigt…
Tequilachile
Vårdag! Jag hasar runt i trädgården och pysslar. Lagar en enkel lunch på aguachile, en mexikansk variant på ceviche. Nämen titta, det blev lite chilivatten kvar som inte behövdes till fisken! Jalapenohett, gurkfriskt och limesyrligt. Vårligt! Man kan ju inte slösa med mat, så det är bara att ta fram tequilan och ett vackert glas….
Aguachile på tonfisk
Jag har den första riktiga vårdagen idag!! Har plockat tussilago och gått bort till hästhagen och tittat på fjärilar och myller i myrstackar. Det är lite blåsigt men ändå milt och soligt. Vi tinar! Såna här dagar är bara inte köksdagar. Även om både lugn och energi är på topp så vill jag ju inte…
Baijiu side
Jag har köpt en flaska kinesisk sprit, baijiu!!! Det finns några sorter som tydligen har ganska olika karaktär att välja bland i systembolagets beställningssortiment. Eftersom jag inte kan någonting alls om kinesisk sprit bara tog jag en blint ur listan och lät slumpen avgöra vad det blev, en Luzhou Laojiao. Min dotter fick lukta på…
Godaste mackan: kinesiskt fläsk, jordnötssmör och inlagda grönsaker
– Det här är den godaste mackan jag gjort!! – Igen? 😉 Anders hånar mig lite för det där. Ja ok, jag brukar kanske säga så, jag har rätt lätt att bli överentusiastisk över god mat. Men den här mackan är verkligen jättegod! Och just idag är det faktiskt den godaste mackan jag gjort! Dessutom…
Stekta fläskwraps med tapenade och parmesankräm
Av diverse skäl fokuserar mitt huvud på ungdomligt, enkelt och liksom lite fräscht just nu när det gäller mat. Det är patetiskt, jag vet. Jag satt just och beklagade mig över att jag har så ont i lederna i händerna emellanåt… farbror kanske ska hålla sig till kalopsen? Köttet Använd vad du vill från en…