MAT

Pilgrimsmusslor och bränd tomatpuré

Det är något speciellt med smaken av bränd tomat. Rätt hårt bränd i kanterna och det syrliga inuti är jäkligt fint. Kommer man över riktigt bra färska tomater så är en av de bättre sakerna man kan göra med dem att salta, peppra och sockra pyttelite på ytan och sen grilla rätt tufft. Har man…

MAT

Spaggebowl? Vardagshöjande pasta med forellrom

Bowl brukar man ju numer kalla en skål av vad som helst för att få det att låta lite bättre än vad det är. Så istället för att säga att detta var en i och för sig god nödlösning en stökig onsdagkväll så uppgraderar jag min snabbt ihopsnodda pasta till en spaggebowl. För att det…

PRAT

Just nu inspireras vi av…

Matresor på internet är vår specialitet och sanning att säga är det lätt för vem som helst om du klarar lite köksengelska. Oavsett vad du tänker på för land i världen så kan du nästan säkert hitta en blogg som handlar om just det landets mat. I regel hittar du en förbaskat bra blogg på…

MAT

Jerk pork belly, grillat sidfläsk som på Jamaica

Nope, jag är ingen mästare på grillat. Inte heller är jag uppvuxen på Jamaica. Japp, jag tar mig friheten att blogga jamaicansk grill ändå. Hur just jag gör. Jag vet inte så värst mycket om hur de gör på Jamaica, det ska erkännas. Men jag har läst lite och… tja, jag gör bäst jag förmår…

MAT

Rice and peas, karibiskt ris med kokos och ärtor

Det här är ett enkelt och gott ris som passar fint till grillat, i synnerhet karibiskt som till exempel jerk pork belly, grillat sidfläsk. Det milt smakande riset gör sig bra mot lite hetare rätter. Pigeon peas som jag använder i det här receptet är vanliga i Karibien. Jag använde dem även i detta recept…

MAT

Friterade minikrabbor med sjökorall

Jag börjar längta till sommaren på allvar nu. Vi har en stuga på en ö på västkusten. Där brukar jag och ungarna samla allt som kanske eventuellt går att äta och laga till det. Vi krattar musslor, plockar tång, fiskar fiskar, håvar räkor, plockar snäckor från stenar, köper krabba direkt från en farbror i hamnen…

MAT

Kaffemarinerad anklever på två vis

En underbar liten rätt, antingen när kvällssuget sätter in eller till förrätt. Eller som frukost. Den kräver ett dygns framförhållning men är annars både lätt- och snabblagad. En rätt förresten, egentligen är det väl två. Men kändes så löjligt att göra två inlägg av macka med anklever marinerad i kaffe och bara yttepytteskillnader i övrigt….

MAT

Chicken nuggets på amerikansk-italienska

Här ska ni få ett litet fint recept på chicken nuggets. Jag har låtit mig inspireras av den i USA välkända maträtten Chicken Parmesan. Det är en sån där underbart vulgär amerikaniserad italiensk rätt i sann maffiaanda. Jag ser framför mig hur gangsterbossar sitter i sin lyxiga cell i fängelset och skär vitlök med rakblad…

PRAT

Därför behöver du en fritös

Det här inlägget blir liksom lite tvådelat. Jag börjar med det viktigaste – att försöka övertyga just dig att skaffa en fritös. Sen gör jag också en snabb recension av en ny fritös jag köpt alldeles nyligen. Att fritera Under den här rubriken tänker jag inte alls skriva så mycket om vad som händer när…

MAT

Sallad på svamp och chimichurri

Grillväder! Ungarna spelar fotboll på framsidan och Roblox i soffan. Jag grillar shortribs ikväll och krånglar verkligen inte till köttet så pass att det är värt att blogga om. Gott kött utan tjafs mest. Krånglar inte till tillbehören heller faktiskt, men någon nivå upp ändå från ”salta, peppra, nåt lagerblad, grilla länge på indirekt värme”….

MAT

Sniglar med bourbon, långpeppar och dijonsenap

Nu börjar den, trädgårdssäsongen!! Det är över tjugo grader varmt och plötsligt små prickar av grönt liv där i jorden. Och redan mobiliserar fienden, sniglar och snäckor. Jag såg de första bara härom dagen. Men jag är på hugget, steget före. Efter regn brukar jag skicka ut ungarna att samla alla vinbergssnäckor de hittar. Det…

MAT

Guldkant royale

Varför dricker man egentligen en drink? Smaken, alkoholen? Jo. Men för mig är det nog ändå mest en känsla, att det förstärker känslan jag är i eller lyfter mig till en annan. Det kan vara en hjälp att fantisera livet lite mer glamouröst, somrigt, japanskt… Jag gissar att den här drinken redan finns, en royalisering…

MAT

Bananchips med rökig röd salsa av pumpafrön

Den här salsan liknar grön salsa av pumpafrön men har en helt annan smaksättning och känsla. Den är underbart god till friterade bananchips, tortillachips, råa grönsaker… Jag tror den till och med har power att förgylla knapriga kartongbitar om det kniper. Men som sagt, bananchips. Roliga, goda och otroligt snygga är de. Dessutom enklare att…

MAT

Pommes och dipp med löjrom

Alltså ibland, varför krångla till det? Särskilt när livet är extra stökigt, extra bra eller kanske extra allt. Jo jag älskar matkrångel, lever för det snudd på! Men stundtals är det så skönt med sånt som bara är svingott utan att man behöver ägna det en tanke, varken när man lagar eller äter. Som pommes…

MAT

Zucchini och trattisar i en italiensk smårätt

Jag är definitivt en mathoarder, på gränsen till prepper. Alltså skapligt skitdålig prepper eftersom jag förlitar mig på fungerande kyl och frys (alla seriösa preppers vet att strömmen är det första som försvinner när zombierna kommer). Jag har i alla fall seriöst mycket mat hemma, allt ifrån spontanköpta fina zucchini via lammhuvud i frysen till…

MAT

Kinesisk potatis med svenska smaker

Man har ju ätit några lunchbufféer med friterade degklumpar med räka i, sötsur sås och biff med burkbambu i brun sås. Svennekina. Den här rätten är svennekina on a whole new level! Tillagningssättet är kinesiskt (som sichuan stir fried potatoes), rätten är sötsur, men smakerna känns typiskt svenska. Potatis tunnstrimlad och wokad som en grönsak…