MAT

Äppelintensiv grytstek på fläsk med tillbehör

Hej vänner, grytstek här. När jag och Mia planerade för bloggen så pratade vi om att vara taktiskt, inte posta för mycket och att posta smart. I dfen planeringen missade vi ett par smågrejer kopplade till våra karaktärer. Det finns mycket energi i Mia och Anders, i alla fall periodvis. Att gå upp i något så…

MAT

Octomom, en drink för drömmar bort

Hade tänkt grilla idag men vädret var trist och då blev även jag det. Var väl en del tankar som hjälpte till också, en hemskt ledsam sak som hände på jobbet i veckan satte igång hjärnan på temat livet är kort. Jag hade tänkt solisar och sommarklänning, äppelrök och somrig drink med paraply. Men istället…

MAT

Köttmacka att dö för

Det har blivit förbaskat mycket vegetariskt och fegvego den sista tiden. Jag gillar ju det och älskar att utmana mig själv att få till köttfattig mat utan att kompromissa med smaker, men nu är det dags för kött – en fet köttmacka. I USA kan man det där med köttmacka. Det är inte tal om…

MAT

Gin Jenny

Somrig drink vid grillen så jag krånglar inte till det så värst. Grillar asiatiskt och då passar det väl med en japansk ton på det hela? Gin. Jenny heter min vansinnigt trevliga och roliga kollega. Igår skrev hon till mig, nöjd efter inköp av diverse varianter av tonic. Vilken ört kunde man ha till den…

PRAT

Husmanskost i förändring

När jag matskrev för Mittmedia (i tidningen Helga, som är en helgtidning som delas ut till hälsingetidningarnas prenumeranter) så fick jag en dag ett mail som fick mig att fundera en hel del över husmanskost. Det var från en kvinna i Hudiksvall och hon skrev: ”Läste i HT att ni ville ha synpunkter på innehållet…

MAT

Grön salsa av pumpafrön

Salsa behöver man lite då och då. Den här varianten är riktigt bra och ett jättefint krämigt alternativ till gräddfil eller guacamole. Perfekt att göra i ordning tidigare på kvällen om man vill kunna sitta i soffan i godan ro och mumsa i sig sen när man segat till sig. Smaken är rostat nötig och…

MAT

Tortillas i sås av svarta bönor, enfrijoladas

Frukost! Kan vara det bästa målet. Rätt sällskap (inget inom hörhåll), en kopp svart kaffe och något vällagat slafs (gärna med svarta bönor!). Älskar i och för sig att laga mat åt ungarna, men just det där att sitta ner i total harmoni och liksom filmäta leende tillsammans är vi inte så värst bra på….

KÖK

Vakuumpackare – fullständigt nödvändig utrustning

För lite drygt fem år sedan började jag experimentera med sous vide-matlagning (Obs. vill gärna skryta om hur tidig jag var!) och då började jag också fundera på att skaffa en vakuumpackare. Jag har skrivit en hel del omvakuumpackare just i samband med sous vide, men jag skulle även vilja prata om utrustningen i mer allmänna…

MAT

Vegansk mexikansk soppa på svarta bönor

Vegansk och vegetarisk mat är svår att få till. Nu protesterar givetvis någon och säger att det inte alls är det, men jag tycker ändå det och mitt största problem är att få till en riklig umamismak, d v s fyllighet. I någon mån känns det som att folk som varit vegetarianer eller veganer länge…

MAT

Gråärter som förr

Då och då under min uppväxt har äldre släktingar, framför allt mamma och farmor, pratat om gråärter som man åt förr. Pelusker som mamma säger. Jag är väldigt fascinerad av det där, att lära mig om vad mina släktingar åt förr i tiden, både nu levande släktingar och ännu längre bak. Mitt sätt att begripa…

MAT

Himmelskt ris med grillade skaldjur

Min fantastiska vän Nina på besök från Göteborg! En kväll och en förmiddag, sen vidare på stor jobbgala i Stockholm. En tanke om mat fanns – så klart – men den fick pyspunka av lite olika orsaker (jag älskar er ändå, ungar), och plötsligt stod jag där nån timme innan hon skulle komma med tåget…

MAT

Kimchichangas, perfekt snabbmat hemma

Som femtonåring åkte jag för att plugga ett år i USA. Jag bodde hos en alldeles underbar familj som verkligen blev till min familj. Mamman var av portugisiskt-grekiskt ursprung och pappan hade rötter i Tyskland och England och möjligen fanns där någon liten svensk gen också. Jag hade hört så mycket innan om den bedrövliga…

MAT

Hetsyrlig soppa med myrägg och sommarregn

Jag letade efter recept på myrägg, mersmak efter att häromdagen ha lagat en fantastisk laab. Jag googlade mig längre och längre bort från Uppsala. Och rätt vad det var hade jag sugits in i youtube på thai. Jag talar inte thai. Men matorden börjar jag kunna plocka upp och så ser jag ju vilka ingredienser…

PRAT

Pommes frites – Hur gör man de bästa?

Nu står jag i begrepp att trampa rakt ner i ett jordgetingbo, och där kommer jag stå och ventilera helt sjuka åsikter. Åsikter som förmodligen kommer leda till polisanmälan, orosanmälan, förlorade vapenlicenser och bältning på psykakuten. Ända sedan jag var en liten fjutt och skruttade runt i skogen i Bollnäs har jag varit osunt fascinerad…

MAT

Clam Chowder – amerikansk musselsoppa

Clam chowder är ett samlingsnamn för soppor med musslor i USA. Det finns en uppsjö av varianter men jag vågar nog påstå att New England-versionen är den vanligaste. Även inom varje variant är så klart variationen stor och de flesta som besökt de delar i USA där den är vanlig kan vittna om att det…

MAT

Musslor i fritösen – Clam cakes

Nu blir det musslor igen. På annandag påsk var jag i köket hela eftermiddagen. En sån där riktigt fantastisk dag med orimligt bra humör, sol ute och folköl och punk i köket. Jag lagade fyra smårätter som jag portionerade ut till mig och min fru under dagen. Vi började med den här dödsgoda ostdippen, vilket…