Vad är det enklaste man kan göra med sin fingercitron? Förutom att gnaga den rakt av, vilket jag inte rekommenderar, så skulle jag säga att grava den lätt och servera en enkel sallad på fingercitron och lite annat som ett smakrikt tillbehör till mest vad som helst. Det är alltså inte konstigare än att som…
Bloggarkiv sida 7
Edsbytorsk
Edsbytorsk i karantän Allt i Edsbytorsk skrevs 2017 när Bollnäs och Edsbyn skulle spela SM-final i bandy. Jag skrev då för en helgtidning i Hälsingland och lyckades jinxa hela finalen (japp, tar på mig den jäveln) genom att i förväg fixa den här maten och skriva receptet. Förlåt, på allvar förlåt! Nåja, jag gillar ju…
Inlagd citron snabbt och enkelt
Ni vet såna där saltcitroner jag gärna kryddar alla möjliga maträtter med, t ex råbiff med marockansk smak? Det här är inte såna. Men de går hyfsat bra att använda som ersättning. Fast allra bäst gör sig inläggningen som tillbehör till mest allt, några skivor till en bit fisk eller kyckling bara. Den kom till…
På fest med jättedöd fisk
Utöver ungarna är kul mat och bra vänner det bästa jag vet, och allra roligast är sån mat som är lite knepig och tveksam. Så ni fattar vilken höjdpunkt förra helgen var för mig, ett knappt dygn med en handfull helt underbara människor och fem sorters kraftigt doftande fisk. Jag direktrapporterade begivenheten på instagram så…
Världens bästa lasagne
Det är ju inne med organiserad brottslighet just nu så jag skulle vilja slå ett slag för amerikansk-italiensk gangstermat. Det där köket kan vara en av mina absoluta favoriter, nästan helt fritt från svenska medelålders män med cykelhjälm och BESTÄMDA åsikter om hur italiensk mat ska vara. När man lagar lasagne som maffian så ger…
Macka med morcilla, äggröra och äpple
Det här är nån sorts mättande helgfrukost av den sort man kan sno ihop närhelst det passar. Som till omstart av en måndag som inte riktigt vill sig. Eller som lyxig start eller för den delen avrundning på en ledig dag. Jag skissar upp receptet, det blir bara dumt att mäta upp för noggrant här…
Min bästa glögg
Det är hög tid att fixa årets glögg! Det finns en massa recept på glögg därute, allt ifrån den där dunderglöggen som jag har för mig postades på GP första gången, till en massa andra. De baseras på äpplen, potatis och allt möjligt och jag tycker på allvar att de flesta hemgjorda glöggsorterna är väldigt…
Stekta riskakor okonomiyaki style
Tteok alltså, tuggig koreansk rispasta som används till tteokbokki. Eller riskakor, rice sticks, rispinnar… Vad fasen. Senast i helgen åt vi här hemma och nu idag igen. Fast på ett helt annat vis så klart. Idag blev det inte kokt i sås utan stekta riskakor med japansk smaksättning som okonomiyaki, sån där pizzaliknanade kålpannkaka som…
Tteokbokki, koreansk rispasta med chili och ost
Gangnam style, K-pop och Squid Game, du hade inte haft en aning om tteokbokki utan dem. Oavsett om du bryr dig eller inte så är det vad som banat väg för koreansk mat här i väst. Och tack och lov för det, med tanke på hur himla gott det är! Tteokbokki alltså. Hopplös stavning, men…
Indisk grilled cheese
Grilled cheese: Jättegott! Indisk mat: Jättegott! Så varför inte kombinera? Indisk grilled cheese är precis lika jättegott som det låter. Och jag gör den extra slafsig genom att doppa varje tugga i het korianderchutney. En kall öl till mildrar hettan. Det här är snabbt och enkelt att fixa. Bröd täcks med ost, stekt kryddig lök,…
Portugisiskt fläsk med kastanjer
Dra igång lite bra musik och medan låten pågår hinner du lägga fläsket i marinaden. Sen behöver du bara vänta, en timme eller upp till ett dygn, medan köttet suger åt sig av det goda. Stek köttet, koka med vinet och kryddorna och lägg på slutet i en drös nötiga kastanjer. Portugisiskt fläsk med kastanjer…
Fantastiskt vitlökssmör med tomat
Kryddsmör kan vara ett så himla enkelt och gott sätt att förgylla maten. Lätt att göra i förväg och förvara i frysen tills det behövs nåt som ger lite extra saftighet och smak, och kan dessutom snygga upp en i övrigt småful rätt. Plättlätt att variera på kul vis dessutom. Sen tidigare har vi ett…
Stekta gröna tomater med rökig remoulade
Den här tiden på året har jag en massa omogna tomater som plockats in innan den första frosten. De får ligga på eftermognad på köksbänken, bli till nån inläggning, eller så lagar jag till dem på nåt vis. Gärna som stekta gröna tomater, en klassisk rätt från den amerikanska södern. Jadå, det är en film….
Grillade märgben med syltlök
Lyxig förrätt, mellis efter svampturen, kvällssmask framför en film, frukost… Ät det hur du vill. Märgben med syltlök, dijonsenap och persilja är så himla enkelt och gott! Löken ger syra som bryter av mot det feta, dijonsenap bidrar med skärpa, persilja med örtig fräschör. Och så frasigt rostat bröd så klart. Receptet är sisådär ungefär…
Äta sjöpung?
Jag fick frågan igår om jag ätit sjöpung. Och en faslig massa gånger innan det. Men hallå farfar, klart jag har! Så blir det om man gillar spännande havsmat. Eller mat öht skulle jag säga, för det här är nåt som används för fullt i stora delar av det mer matnördiga Sverige sen en tid,…
Peruansk risotto av helt vete, guiso de trigo
Krig och hot och katastrof och konflikt, pallar knappt hålla koll på nyheterna längre. Det övergår mitt… Höll på att säga förstånd här men menar inte det. Min känslomässiga fattningsförmåga? Jag kan inte känslomässigt relatera till varför somliga hellre förstör än bygger upp, hellre trampar ner än att nån annan ska få ha, hellre klagar…