Grilled cheese: Jättegott!
Indisk mat: Jättegott!
Så varför inte kombinera? Indisk grilled cheese är precis lika jättegott som det låter. Och jag gör den extra slafsig genom att doppa varje tugga i het korianderchutney. En kall öl till mildrar hettan.
Det här är snabbt och enkelt att fixa. Bröd täcks med ost, stekt kryddig lök, lite råa grönsaker, mer ost och så bröd igen. På med majonnäs och stek i smör för överdådigt gyllene smörfrasig yta. Voila, indisk grilled cheese! Chutneyn görs på ett par minuter genom att mixa koriander, chili, jordnötter och lite andra kryddor.
Låt dig inte avskräckas av att det vid en första anblick ser ut att vara många ingredienser! Det är det faktiskt inte, det är bara några fler kryddor än i en vanlig grilled cheese som får det att se så ut. Men det är liksom kryddorna som gör mackan indisk. Fast det är inte några särskilt ovanliga kryddor heller och den som inte har kryddorna hemma köper dem förslagsvis, eller kryddar löken med en god curryblandning istället.
Och jag vet att jag ger ett mindre precist mått i receptet till chutneyn, ”en näve” koriander. Men att skriva deciliter är inte heller det särskilt precist eftersom koriandern kan vara olika hårt packad. Och jag tänker på allvar inte att du ska dra fram en knarkvåg för att få exakt antal gram! Jag själv tar en ungefärlig näve, och helst av koriander köpt i orientaffär eftersom den är hundra gånger godare än en sån där dyr anemisk stackare som finns i liten kruka hos de stora livsmedelskedjorna. Så ha i ungefär en näve och mixa ihop allt. Smaka av och ha i mer grönt om du tycker det behövs.
Mer indiska munchies
- Peanut chaat, indiska snacks med jordnötter
- Tandoori momos, dumplings som indisk streetfood
- Indisk friterad bläckfisk
- Kalcutta Fried Chicken, friterade kycklingvingar med indisk smak
Ingredienser
2 portioner
Korianderchutney
1 näve koriander
1 näve färska spenatblad
1 msk färsk ingefära
1 liten vitlöksklyfta
1-2 färsk grön chili, t ex jalapeno
1 msk jordnötter
1 lime
Salt efter smak
Vatten till önskad konsistens
Eller använd detta recept: Korianderchutney Eller kanske en kokoschutney?
Indisk grilled cheese
2 rödlökar
2 tsk neutral matolja
1 krm senapsfrön
1 krm hel spiskummin
1 nypa mald koriander
1 nypa mald spiskummin
1 krm gurkmeja
1 krm chilipulver
Salt efter smak
Eller ersätt kryddorna med ett gott currypulver efter smak.
4 skivor gott surdegsbröd – eller vanligt svennigt rostbröd
3 msk majonnäs
1 msk smör
4 rejäla skivor av nån god ost
1 tomat
1 bit grön paprika
1 halv liten lök
Gör så här
Korianderchutney
Lägg koriander, spenatblad, ingefära, vitlök, grön chili, jordnötter och limejuice i en skål. Mixa. Blanda med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt. Mixa i mer chili om mer hetta önskas.
Indisk grilled cheese
Hetta upp oljan i en liten stekpanna. Tillsätt hela senapsfrön och spiskummin. När kryddorna börjar sprätta, sänk till medeltemperatur och tillsätt två rödlökar i ringar. Rör runt och tillsätt sen mald koriander, mald spiskummin, gurkmeja och chilipulver. Stek under omrörning i tio minuter tills löken mjuknat. Och så klart blir löken alldeles extra ljuvlig om den får längre tid på sig att bli smältande gyllene, men det orkade jag inte den här gången eftersom jag ville ha snabbmat.
Hetta upp smör i en stekpanna. Bred ett tunt lager majonnäs på två brödskivor och lägg dem i pannan med majonnäsen nedåt. Lägg genast på en skiva ost på vardera brödskivan och fördela den stekta löken ovanpå. Allt kanske inte behövs men ta så mycket som funkar att lägga på. Tomma med ett par skivor tomat och strö över lite finhackad lök och grön paprika också. På med en till rejäl ostskiva och en brödskiva. Bred på majonnäs även på toppen.
Stek mackan i kanske tre minuter innan den ska vändas. Stek även på andra sidan tills båda sidor är frasigt gyllene och osten har smält. Servera med chutneyn i en liten skål att doppa i. Försök äta med värdighet. Eller bara tryck i dig.