Har ni gjort Tornado Potatoes än? Det är skapligt enkelt, blir snyggt och framförallt är det förbaskat gott. Här kommer ett par recept på dippsåser som passar utmärkt till den rätten. Mia brukar vara smart och skriva en bloggsås för varje sås men så smart är dessvärre inte jag. Jag borde t ex ha en…
Bloggarkiv sida 14

Grillade räkor och kyckling på thaisätt
Här kommer en fin sommarrätt som är förhållandevis enkel att dra ihop. Grillade räkor är något jag tycker är helt underbart och då stora räkor är så sabla dyra så drygade jag ut med lite grillat kycklingbröst. En kall nudelsallad är också en sån där fantastisk och enkel grej att laga, jag gillar den riktigt…

Perfekt paella – recept och tips
Jag tänkte skriva några ord om en spansk rätt idag, hur du lagar en perfekt paella. Jag har skrivit om det förut men vill samla receptet och de bästa tipsen om råvaror, ris och utrustning i ett inlägg. Paella är en väldigt klassisk rätt som finns nedskriven massor av gången. Just sån mat brukar jag…

Lyxig krämig pasta med havskräftor
Det här är och ska vara lyxmat så använd färska fina havskräftor eller ännu hellre råa havskräftstjärtar. På fiskbutiken Feskarn i Uppsala så brukar de sälja råa färska havskräftstjärtar för lite drygt 200 spänn kilot och det är banne mig inget annat än ett kap. Får man tag i råa så öppnar sig många fler…
God jävla citronkaka med mandel!
Först gjorde jag fläderblomssaft. Sen gjorde jag världens bästa citronkaka av saftcitronerna! Jag använde mandelmjöl så kakan är glutenfri för den som har anledning att bry sig om sånt. Det har inte jag, jag gillar helt enkelt mandel. Inspirationen är kraftigt smakande fruktiga mandelkakor från Sydeuropa och viljan att inte slösa bort nåt gott. Kakan…
Meatball subs – fantastiska köttbullsmackor
Älskar inte ni också sån där slafsig amerikansk-italiensk mat, ni vet sånt som de äter i amerikanska gangsterfilmer/-serier? Det är liksom italiensk mat fast det finstämda eller bondska har ersatts med amerikansk streetfood-kultur. Mer ost, krispigare, onyttigare och alldeles fantastisk. Dagens recept handlar om ’meatball subs’ eller ’meatball sandwiches’ som de också kallas, alltså köttbullar,…
Bläckfisk aguachile
Det är sommar! Det är underbart! Men det går fasen knappt att äta rejäl varm mat när det är över trettio grader. Samtidigt kan man ju inte bara ligga och tyna bort. Så man gör hetsyrlig mat, som laab, souse, ceviche eller aguachile (länkar efter receptet). Aguachile är en variant av ceviche, mexikansk. Fisk eller…
Turkisk laab
Finns turkisk laab? Jag är inte kunnig nog att veta om det finns nånting snarlikt i det turkiska köket. Men smakerna finns, det syrliga, örter, chili. Så varför inte sno ihop en rätt på samma vis som en laab, men med turkiska alternativ till råvarorna och de funktioner de fyller i rätten? Det var min…
Musslor med dragon och pasta
Frysta musslor är bra om det är en pandemi, stressig vardag eller annan apokalyps. Idag var det åtminstone två av de tre. Den som har en slatt vitt vin kvar efter helgen och en rugge färsk dragon i trädgården har middagen så gott som klar. Pasta i bara. Lätt som plätt, riktig snabbmat! Musslor är…
Mat för underbar svensk försommar!
Grilla och plocka ätbarheter i naturen, det är vad vi ägnar oss åt just nu. Det är så sanslöst vackert så man vill ju leva utomhus! Vi slängde ihop en massa recept som passar den här tiden på året, när den svenska sommaren är som vackrast, när allt växer och grillen aldrig svalnar. /Mia &…
666
Vårt 666:e inlägg, hurra!! Helvete så produktiva vi är ändå! Vi har på riktigt klämt ur oss hela 666 inlägg på den här matbloggen sen den där sena ölkvällen på Hörnan då vi bestämde oss för världsherravälde med hjälp av mat. För att fira har vi samlat några djävulska recept som vi tänker kan passa…
Slay thy neighbor, gin sour om försommaren
En av de första ljumma sommarkvällarna. Själen tinar, grannskapet vaknar till liv. Mjuk varm sol i trädgården, doftande syren och jag IM FREE LIKE A FLYING DEMON!! Ok. När man bor i stan är det inte riktigt samma loja lugn som på landet, det är en del i paketet. Man bor inpå varandra och det…
Stekt uer och krämig potatissallad med ramslök
Nej hörni, nu är det sommarmat som gäller! Man kan krångla men man behöver inte. Igår åt vi världens enklaste middag i kvällssolen. Ett dussin svenska ostron, stekt uer och krämig potatissallad med ramslök och långbakade tomater med färsk dragon. Sist den försommarsmakande mjölkpuddingen mahalabia med rabarber, ros och pistasch. Sommarmat är enkel. Man behöver…
Mjölkpudding med ros och rabarber, mahalabia
Det här måste väl ändå vara den perfekta försommardesserten? Mahalabia är en len och sval mjölkpudding med doft och smak av blommande ros och rabarber. Och så lite vårgrön pistasch på toppen. Puddingen kan så klart smaksättas och dekoreras på en massa olika vis. Men just nu när rabarbern är som finast och allt börjar…
Stekt gös med vårgrönt, rostad morot och sardellsmör
Det här är en extremt lättlagad rätt som jag får att verka komplicerad genom en detaljerad beskrivning. Men kolla på fotot! Där syns ju vad det handlar om, en bit färsk stekt gös med potatis, morot och blad överhällt med smaksatt smör. Lite kryddgrönt på. Det är inte konstigare än så. Det smakar vår! Två…
Grillad älgbiff med fantastisk rödvinssås
”Nej älgbiff passar inte bra att grilla, det blir för torrt.” Har ni hört den någon gång? Det har ni garanterat men förhoppningsvis är ni tillräckligt förståndiga för att inte lyssna på sånt nonsens. Allt kött passar bra på grillen, men magrare kött är lättare att förstöra. Vi är så klart inga såna som förstör…