Kinesisk sallad på grisöron är en helt underbar rätt, god smak och utomordentligt trevlig konsistens! Även min äldsta dotter är förtjust i detta, särskilt konsistensen. Ja, det är konsistensen som är grejen, även om dressingen som täcker öronstrimlorna är väldigt god. Det är egentligen en mer oljig dressing än vad bilden ger sken av. Jag…
Bloggarkiv sida 30
Enkel kinesisk omelett av ramslök
Lite av sista rycket med ramslök nu, i alla fall söderöver i Sverige. När de går i blom blir bladen inte riktigt lika mjälla och goda längre. Men de jag har i skugghörnet av min trädgård smakar fortfarande gott. Det här är ett väldigt fint sätt att använda ramslök. Jag fick tipset av göra kinesisk…
Funkia med dillsmör
En av trädgårdens godaste och vackraste primörer är funkian. Den växter i nästan varje trädgård, men nästan ingen äter den. I Sverige alltså, i t ex Japan odlas den för ätning likt sparris. Mer om det i inlägget Funkia, nästan som sparris. Funkia är god i sig och behöver liksom inte göras så mycket med….
Våra bästa tips inför nationaldagen!
Nationaldagen känns rätt öppen hur man väljer att fira. Tydligen ska det bli väldigt varmt och soligt så vi hänger med våra respektive familjer och grillar. Till er som har motsvarande plan för firandet har vi dragit ihop några av våra bästa tips. Hoppas ni får en fin nationaldag! /Mia & Anders
Nyponros
Gjorde ni också nyponlikör i höstas? Ja, jag tänkte väl det. I med nypon i klar sprit, låta stå ett bra tag, sen sila av och blanda med sockerlag efter tycke och smak. Och nu sitter ni där, lika lyckliga som jag över hur himla gott det blev och den vackra intensiva ljusorange färgen. Och…
Våldtäktsbroccoli och ryssgubbar
Har ni också köpt eller läst om sån där cime di rapa som de äter i Italien? På svenska ska den visst heta broccolirybs. Jag lyckades få tag på ett fint knippe för ett par år sen för en fet slant. Gott, tom jättegott! Men… det smakade ju precis som ryssgubbe? Hela Uppland är ju…
Svensk hasselbacksgratäng
Hasselbackspotatisgratäng är ju ett förbannat långt ord så jag skippade helt enkelt ’potatis’ och kallar den hasselbacksgratäng istället på inrådan av Mia. Hon glänser till ibland den där galningen. Jag ska inte ta åt mig alltför mycket ära för receptet heller, grundreceptet kommer från Serious Eats och är skapat av min absoluta favoritreceptmakare Kenji Lopez. Följ…
Guisado på rabarber, mexikansk fläskgryta
För länge sen pluggade jag i USA, det har jag skrivit om några gånger innan. När jag och familjen jag bodde hos skulle åka på en gemensam semesterresa fick jag välja vart vi skulle åka. Jag hade hört många historier från dad om när han bodde och jobbade i Arizona så jag valde att resan…
Världens godaste älgkinder i porter
Det här kan på riktigt vara det godaste jag lagat. Såsen! Köttet! SÅSEN!! Tänk er en riktigt god porterstek, så där som en söndagmiddag hemma hos farmor, bara ännu lite godare. Hemligheten? Älgkinder, så makalöst gott kött! Jag kan bli alldeles förkrossad när jag tänker på alla dessa älgkinder som inte tas tillvara. De är…
Grillad salsa verde på rabarber
Jag känner inte en enda rabarberplanteägare som inte beklagar sig den här tiden på året, ”vad ska jag göra av all rabarber?”. Jag har det självklara svaret, gör salsa verde! Det här är verkligen en fantastiskt god och användbar salsa! Perfekt till frukostäggen, som dipp, som bas i en massa mexikanska rätter… Det går förresten…
Gran & tonic
Det är alltid så himla mycket att göra den här tiden på året. Men det är ju nu livet är som vackrast och jag bara förtvinar om jag inte hinner uppleva det. Jag behöver det. Jag promenerade till jobbet i morse, jag tror det är runt åtta kilometer dit. Bortsett från nån eländig tråkkilometer utmed…
Fisk lumbo, peixe a lumbo
Fisk lumbo är en enkel och väldigt god fiskrätt från Moçambique. Smakrik och med egen karaktär men utan några konstigheter, bara rakt på sak lättlagat och gott. Åttaåringen som inte alltid är lättcharmad blev stormförtjust! Det här är ett väldigt bra recept att variera efter smak och plånbok. Köp lite billigare fisk och räkor och…
Pocherat ägg med skaldjurshollandaise och ramslök
När dagen före var bra. En fantastisk utflykt i solen, plockade ramslök med familjen. Skaldjur i kvällssolen, sinnesnärvaro nog att koka en fond på skalen (eller handla, vad fasen). Och sen vaknar man lite tidigare än vad andra brukar tycka är rimligt. Regnet har börjat dugga men det gör ingenting för här är vi inne…
Gästinlägg: Maskrosvin
Ernst Silvermo Bäck är en gammal sociala medier-bekant till mig, vi har pratat mycket om ätliga växter, odling, mat och dryck genom åren. Det här maskrosvinet kan jag intyga blir jättegott! /Mia Gästinlägg av Ernst Silvermo Bäck Jag heter Ernst och har ett intresse av ätliga växter som finns i mitt närområde. Men också ett…
Fantastisk piggvar
Jag älskar piggvar. Det knepiga att firren som syns på bilden inte är någon sån utan en slätvar. De är väldigt nära besläktade och slätvaren är liksom en slät piggvar. Det beror på att någon tagit en vass rakhyvel och hyvlat av piggarna. Jag skriver receptet för piggvar ändå eftersom det nog är en vanligare…
Kinesisk svartpepparbiff
Det finns hundratals varianter på kinesisk svartpepparbiff och jag har tagit inspiration från väldigt många recept så det är inte riktigt någon vits för mig att peka ut något specifikt. Maten brukar gå under namnet Black Pepper Steak och det är himla trevligt att googla på de olika varianterna som finns. När man äter kinabuffé…