Det är alltid så himla mycket att göra den här tiden på året. Men det är ju nu livet är som vackrast och jag bara förtvinar om jag inte hinner uppleva det. Jag behöver det. Jag promenerade till jobbet i morse, jag tror det är runt åtta kilometer dit. Bortsett från nån eländig tråkkilometer utmed…
Bloggarkiv sida 31
Fisk lumbo, peixe a lumbo
Fisk lumbo är en enkel och väldigt god fiskrätt från Moçambique. Smakrik och med egen karaktär men utan några konstigheter, bara rakt på sak lättlagat och gott. Åttaåringen som inte alltid är lättcharmad blev stormförtjust! Det här är ett väldigt bra recept att variera efter smak och plånbok. Köp lite billigare fisk och räkor och…
Pocherat ägg med skaldjurshollandaise och ramslök
När dagen före var bra. En fantastisk utflykt i solen, plockade ramslök med familjen. Skaldjur i kvällssolen, sinnesnärvaro nog att koka en fond på skalen (eller handla, vad fasen). Och sen vaknar man lite tidigare än vad andra brukar tycka är rimligt. Regnet har börjat dugga men det gör ingenting för här är vi inne…
Gästinlägg: Maskrosvin
Ernst Silvermo Bäck är en gammal sociala medier-bekant till mig, vi har pratat mycket om ätliga växter, odling, mat och dryck genom åren. Det här maskrosvinet kan jag intyga blir jättegott! /Mia Gästinlägg av Ernst Silvermo Bäck Jag heter Ernst och har ett intresse av ätliga växter som finns i mitt närområde. Men också ett…
Fantastisk piggvar
Jag älskar piggvar. Det knepiga att firren som syns på bilden inte är någon sån utan en slätvar. De är väldigt nära besläktade och slätvaren är liksom en slät piggvar. Det beror på att någon tagit en vass rakhyvel och hyvlat av piggarna. Jag skriver receptet för piggvar ändå eftersom det nog är en vanligare…
Kinesisk svartpepparbiff
Det finns hundratals varianter på kinesisk svartpepparbiff och jag har tagit inspiration från väldigt många recept så det är inte riktigt någon vits för mig att peka ut något specifikt. Maten brukar gå under namnet Black Pepper Steak och det är himla trevligt att googla på de olika varianterna som finns. När man äter kinabuffé…
Kroketter på potatis, ost och hasselnötter
Två saker jag älskar, friterat och smarta genvägar! Kroketter är just en sån smart genväg, ett slugt sätt att kladda ihop nästan vad som helst till en boll och fritera det så att det blir festgott. Ett exempel är de japanska surströmmingskroketter som ungarna älskade. Ett annat är dessa potatiskroketter på överblivet potatismos med ost…
Grillad ceviche med friterad matbanan
Jag försöker skriva det här inlägget med en skock ungar ikring mig. De väntar på glassbilen och pratar om det oavbrutet, jättejättemycket. ”Är den framme snart? Är den framme snart?”. Jag tycker ibland att jag har grym simultankapacitet men det gäller bara när jag styr vad jag håller på med, inte när en massa ungar…
Rökt burrata
Just nu blommar spirean i området där jag bor, brudspirea och bukettspirea. Jag och ungarna går förbi på vägen mot skolan. De stannar och tittar och luktar på överflödet av blommor. Doftande nostalgi Ett av mina tidigaste grillminnen är från Väktargatan. Vår lilla lilla uteplats på framsidan ramades in av bukettspirea. När den blommade var…
Mu
Den som kan sina cocktails ser att den här liknar en Clover club. Man kunde tro att jag börjat så och bara kryddat upp den men vägen var den omvända. Jag tog avstamp i den kinesiska spriten baijiu och försökte hitta smaker som skulle komplettera. Hallon och ingefära är ju en fin smakkombination, och för…
Bookmaker Toast på vildsvin
Gott folk! I helgen körde jag med någon typ av besinningslös grillning i stugan i Hälsingland. Det blir alltid så för mig på våren när jag börjar åka dit för i Uppsala blir det ingen grillning. Tung grillabstinens självmedicinerades med framgång. Jag grillade flera andra grejer som jag också kommer skriva om men just Bookmaker…
Karibisk fläskgryta
Jag kallar det här för en karibisk fläskgryta men fan vet om den inte är lika mycket asiatisk ändå. I regel upplever jag det karibiska som lite fruktigare, men det behöver ju inte heller vara någon sanning. Egentligen är det lite skitsamma för gott är gott alldeles oavsett varifrån det kommer. Lite svacka Jag har…
Hälleflundra med spenat, paprika och citron
Ibland är det bara vardag och mat ska på bordet snabbast möjligt. Annat ska göras, disk, tvätt, läxor… Dåligt med utrymme för bloggskrivande vid datorn. Och rätt dåligt med tid till inspirerad matlagning också, för den delen. Men samtidigt vill varken jag eller familjen äta tråkigt. När jag skrev om dålig sjukhusmat för en tid…
Italiensk fläsksida med riktigt knaprig svål
Eftersom jag bara älskar sidfläsk / fläsksida / grissida (kärt barn osv) testar jag så klart en massa olika sätt att laga till just den detaljen. De flesta blir lustigt nog mer eller mindre bra, bara med betoning på olika saker. Ibland smaken, ibland ett särskilt saftigt kött, ibland en knaprig svål som är alldeles…
Taggad inför Valborg, äntligen rökt igelkott!
På förekommen anledning: Innan ni får härdsmälta och polisanmäler, läs HELA texten. Vissa middagar serverar snudd på sig själva. Ni vet allt krångel med grillning? Det ska till en dyr grill med high tech-funktioner och så ska kött från frigående djur inhandlas för att sen placeras perfekt i indirekt värme… Dyra rökspån? Jajamen, det med….
Vårsallad från morgonrundan
Jag älskar att vara utomhus och röra mig i naturen! Älskar!! Och den bästa tiden att vara utomhus är en vårmorgon. Allt vaknar, både för året och för dagen. Fågelkvitter och knoppar, saker att titta på. På vägen mot jobbet, en hyfsad promenad utmed Fyrisån, ser jag alltid en massa djur och med tur till…