MAT

Mina bästa viltfärsbiffar med gräddsås

Den som inte älskar pannbiff med gräddsås, karamelliserad lök, pressgurka och lingonsylt är det förmodligen något fel på. Okej du kan vara vegetarian så klart men äter man kött så är det här en ren njutning. Får man dessutom använda viltkött och kan göra viltfärsbiffar så har man t o m petat upp rätten ytterligare…

MAT

Ångad gris med krossat ris

Den här rätten, ångad gris med krossat ris, har jag läst om men aldrig tidigare kommit mig för att laga. Himla dumt eftersom den visade sig vara både lättlagad och vansinnigt god. Fläsket blir så saftigt och mört och underbart smakrikt! Använd riktigt fint färskt sidfläsk och gärna av vildsvin om du har lyxen att…

PRAT

Feeders fyller 1 år!

För exakt ett år sedan så publicerade vi vår blogg. Då hade vi i och för sig matat på med inlägg ett par veckor så det skulle finnas lite att kolla på från början. Det var en rätt så lång process att komma igång. Ingen av oss gillar att göra något halvdant och vi hade…

MAT

Vild råbiff med friterad surkål och confiterad äggula

Ibland vaknar jag kl fyra på morgonen och kan inte sluta tänka på råbiff. Som idag. Då är det bara att gå upp och förbereda frukost. Råbiff. Först och främst köttet, utan det ingen råbiff. Och utan gott kött liksom ingen poäng att ens försöka. Mer konservativt och renlärigt lagda kan hoppa över resten av…

MAT

Sotad sous vide-gris med ostiga auberginerullar

Det har varit lite tyst från mig ett tag känner jag. Visst, jag skrev om jakt förra veckan men det har inte kommit några matgrejer. Det blir så ibland. Lusten kommer och går och hela idén med Feeders är att den ska styras av lust. Inga tvång, inga pekpinnar, bara lust och glädje. Det är…

MAT

Romerska kronärtskockor i vin, vitlök, oregano och mynta

Ibland köper jag mat mest bara för att den är så oemotståndligt vacker. Strimmig aubergine, immig porslinsgrön pumpa, spräckliga ägg och hel silvrig fisk. Och kronärtskockor. Tack och lov är det med mat inte sällan en tilltalande exteriör skvallrar om ett lika smakligt inre. Utom när det gäller drakfrukt förstås. Drakfrukt är en ren attrapp,…

MAT

Stekt tindora med het indisk kryddning

Har jag nämnt att jag tycker det är jätteroligt att prova lite ovanligare ingredienser? Nån gång kanske, eller om det framgått mellan raderna? Tindora eller ivy gourd är en indisk gurkliknande grönsak som jag råkar på då och då i orientaliska butiker. Den är fast och trevlig i konsistensen och har väl ingen så värst…

MAT

Indiska stekta guarbönor

Guarbönor äter vi ju dagligen men sällan i den här formen. Dagligen? Jodå, kolla innehållsförteckningar i färdigmat som t ex glass och ketchup, guarkärnmjöl är en vanlig konsistensgivare gjord av just guarbönor. Dock inte hela baljan utan själva fröet. Här använder jag de omogna baljorna och gör en enkel och väldigt god rätt med indisk…

PRAT

Jakt för att det är roligt

Jag har haft en text som mognat i mig under minst ett par år och nu är det dags för den att knackas ner. Det är en lång text och det är möjligt att du inte orkar ta dig igenom den, men det vore roligt om du tog dig tiden. Det här är viktigt för…

MAT

Grillat tryne från vildsvin med tryffelrisotto

Vad är egentligen mat? Jag tänker att om något är ätbart och inte alltför oaptitligt så är det mat, och om någon annan i världen äter det och uppskattar det så kan väl även jag! Om inte vid första försöket så kanske efter att jag hunnit vänja mig och testat några gånger. Det är en…

MAT

Tornado potatoes med tryffel

Tornado potatoes är det bästa sättet att tillaga potatis!! En frasig potatisspiral på en pinne, inte konstigare än så. Toppad med len smält ost, majonnäs eller vad man nu föredrar. Himmel så gott! Och få saker har gett mig mer USA-nostalgi än denna sydkoreanska rätt. Ja faktiskt, sydkoreansk! Jag har bara gjort några få tester…

MAT

Sambar på drumsticks, indisk grönsaksgryta

Sambar är en god indisk grönsaksgryta som finns i en väldig massa varianter. Just därför är den tacksam att modifiera lite som man känner för. Det här är ett något förenklat recept av en god sambar jag brukar göra. Jag använder olika grönsaker beroende på vad jag fått tag på, men har ofta i färsk…

MAT

Vårvinter med sur apelsin

Mörk inaktiv förkylningsruggig vinter i ryggen och så kommer en dag som faktiskt andas en aning vår. Sol, lite mildare, det där fina porlande ljudet här och var. Inte vår än, men tidig vårvinter. Kroppen skriker efter både ljus och aktivitet, dagen skriker ”ta vara på mig!!”. På med gåvänliga skor och ut på en…

MAT

Kinesiska vongole

För er som hängt med ett tag på Feeders är säkert väldigt uppenbart hur förtjusta vi båda är i kinesiska smaker. Det finns något i de där smakkombinationerna som tilltalar mig enormt mycket och jag vill att ni testar. Där har ni också det övergripande målet med Feeders. Att förmedla matlagningsglädje och locka till att…

MAT

Prålig champagne med hibiskus

Jag såg solen idag och jag gjorde det mesta av den! Jag drack champagne ute på trädäcket, invid de smältande snöhögarna. Visst är det så att champagne är som godast och lyxigast när man dricker den vid ”fel” tillfälle? På nyårsafton, en romantisk middag eller som inledning på en femtioårsfest hör den liksom till, men…

MAT

Kinesisk potatis med chili

Det här är en kinesisk potatis som står för sig själv som del av en kinesisk måltid. Det är också ett superbra tillbehör till annan mat som en vanlig ugnsrostad kyckling. Bonus: Fantastisk restmat om man har överblivna potatisar! Använd potatis av god kvalitet! Allt hänger på potatisen i den här rätten och om du…