Den här grytan betyder mycket för mig. Dhansak brukade jag och ungarnas pappa äta i ett tidigare liv, då innan ungarna kom. En evighet sen på så många vis. Men så äter jag den här madeleinekakan. Efter en massa googlande har jag insett att det inte finns en sorts dhansak utan flera, men det verkar…
Bloggarkiv sida 6

Sabudana vada, indiska friterade snacks
Så jag hade ett par påsar tapioca pearls som bara låg där i skafferiet. Tapiokagryn eller sagogryn heter de på svenska. Såna där stärkelsekulor alltså, som man kokar så de blir till halvgenomskinliga mjuka små bollar. Jag köper vart femte år från nån asiatisk butik och tänker att jag ska göra tapiokapudding eller sagosoppa, men…

Kanderad fingercitron + citronsirap
Ja, hur var det nu med fingercitronen – den som var så mild och fin. Den första jag åt var mild som en kålrabbi snudd på. Mmm! Den andra… Jag som faktiskt gillar besk marmelad ville karva ur smaklökarna efter att ha tagit en bit i munnen. Fy tusan så beskt! Och sen den tredje…

Lubb på medelhavssätt
Lubb är ju en rakt igenom fantastisk fisk. Känner du till den? Den har ett utseende som får en att tänka på lake och som jag förstår det så är det mest en bifångst i svenska vatten. Sånt älskar vi ju! Vi äter det vi dödar. Punkt. Smaken och utseendet på kötet är fantastiskt. Det…
Risotto med bergamott och basilika
Citrusfrukten bergamott är i säsong och det är ju alldeles underbart! En trevlig frukt med citronsyrlig insida och väldigt aromatiskt skal som får ge smak åt bl a earl grey-te. Man kan använda den som citron fast smaken särskilt på skalet är en helt annan. Bergamott är perfekt till drinkar! En earl greyish t ex…
Mattrender 2023 – kris!
Jag snubblade på en trendspaning inför 2023 (pdf) på instagram härom dagen och blev så klart nyfiken. Det var det vanliga om vad som händer i världen och hur det visar sig i maten vi äter på olika vis. Klimateländet, ekonomi etc. Alltid intressant – och så klart spännande att se hur man själv hakar…
Friterade ostron
Det här är väl ändå fullyx om nåt, att mumsa i sig friterade ostron med dipp framför tv:n? Som nån vräkig amerikan. Men det är alltså väldigt gott. Jag gillar ostron i både fint och fult sällskap. Fint = sparsmakat med mignonette eller citron, fult = vräkigt och okultiverat som denna råbiff med ostron, eller…
Mexikansk soppa med portlak
När man låter den krassliga trettonåringen ta hand om sin ännu krassligare mamma blir det mexikansk soppa, en vit chili med portlak. Mamman frusen och gömd under en filt, dottern vissen men vid gott mod. Förenade krafter. Det finns mer mexikansk mat än svennetacos, en massa grytor och soppor inte minst. Det är lite synd…
Lingonpäron med blana
Mina bästa julefterrätter som liten: Fatost Ingefärspäron Vattlingon med lättvispad grädde Frysta tranbär med het kolasås (tjinuski) Lingonpäron Och det allra godaste på julbordet var blana, en ångermanländsk gräddig röra som inte räknades som efterrätt men som egentligen är ganska efterrättig i smaken. Jag brukade slafsa upp den på hårt korntunnbröd. Blana är inte konstigare…
Cumberlandsås med lingon
Det är inte alltid jag gör all mat till julbordet själv utan jag köper ofta en del godsaker av bra kvalitet också. I lägen där man inte har utrymmet att laga så mycket eget kan några små hemgjorda utropstecken ändå göra stor skillnad för helheten. Den där jättegoda egna sillen bland de köpta, hemkokt rödkål,…
Brasilianska kokoskyssar
Det här är inte ett julgodis. Men brasilianska kokoskyssar, beijinho de coco, är perfekta till advent och jul. Dels ser de ut som snöbollar, dels är de enkla att laga. Och så är de jättegoda! Plus att man kan delegera bollrullandet till ungarna på samma vis som med chokladbollar. Det här godiset lärde jag mig…
God festlig julmat!
Julen är årets största högtid, och julmat är en viktig del av festen. Och ändå så ser man alla dessa texter med förmaningar om vad man ”får” äta på julbordet, hur man ska klämma in mer grönt av duktighetsskäl, och diverse späkningsvarianter av julbordets favoriter. Varför? Det är ju fest! Måttlighet är en dygd, men…
Brännvinssallad
Tänk dig en gammgubbe i den där byn en bit ut i skogen. Han kanske heter Bengt. Korven skär han med morakniven sin, likaså det rökta hjärtat från älgen i höstas. Till det tar han sig en bit knäckebröd så klart, buckligt och välgräddat, och gärna en liten iskall sup. Och så en stor sked…
Fingercitron eller Buddhas hand
Det var en gång en bläckfiskpappa och en citronmamma som tyckte jättemycket om varandra… Ja så ser den ut, den märkliga citron som liknar en bläckfisk fast gul och ljuvligt doftande. Eller som en citron som exploderat. Det är en fingercitron eller buddhas hand som den också kallas. Den som tänker pressa saften i en…
Sallad på fingercitron
Vad är det enklaste man kan göra med sin fingercitron? Förutom att gnaga den rakt av, vilket jag inte rekommenderar, så skulle jag säga att grava den lätt och servera en enkel sallad på fingercitron och lite annat som ett smakrikt tillbehör till mest vad som helst. Det är alltså inte konstigare än att som…
Edsbytorsk
Edsbytorsk i karantän Allt i Edsbytorsk skrevs 2017 när Bollnäs och Edsbyn skulle spela SM-final i bandy. Jag skrev då för en helgtidning i Hälsingland och lyckades jinxa hela finalen (japp, tar på mig den jäveln) genom att i förväg fixa den här maten och skriva receptet. Förlåt, på allvar förlåt! Nåja, jag gillar ju…