MAT

Thailändsk jordnötsdipp

Klockan är 23:30 och jag borde ha lagt mig. Men jag står vid kylskåpet och lassar upp skedvis av tungslaktande het thailändsk jordnötsdipp på ett överblivet kokt ägg. Det går ju inte att låta bli! Är dippen thailändsk? Ja, jag tror det även om jag inte kan ta gift på autenticiteten. Jag har ätit och…

PRAT

Stekpannor

Av någon anledning så hamnar jag hemskt ofta i diskussioner om stekpannor på sociala medier. Givetvis beror det till en stor del på att jag intresserat mig mycket för ämnet, och det beror nog även på att jag rätt så tidigt skrev om stekpannor av kolstål på min första blogg. Det var sex år sedan…

MAT

Spaghetti med agretti

Först tänkte jag inte ens göra den här rätten för det lät så löjligt, trots att det rent kulinariskt är en uppenbart svinbra kombination. Spaghetti med agretti. Facile come una plätti! Alltså… Men så sade Anders att det är ju ett jättebra namn på ett blogginlägg! Så här är vi nu. Och det är verkligen…

MAT

Pav, indiskt mjukt bröd att fylla

Pav är ett luftigt mjukt bröd som är helt perfekt att fylla! Brödet är indiskt och används till bl a vada pav, svingod potatisburgare på bilden nedan. Men alltså… Det smakar bröd. Gott bröd! Och det funkar lika bra till frukost eller till fiskburgare med dill eller vad man nu behagar göra av dem. Dessutom…

MAT

Glutenfri pizza

Jag är glutenintolerant och jag hatar det. Min diagnos fick jag för ungefär tio år sedan och dessvärre har jag inte glömt hur gott det är med vetemjölsbaserad mat. De glutenfria alternativen är oftast knappt ätbara och i bästa fall jämförbara med de sämsta glutenprodukterna. Så är det t ex med pasta där jag tycker…

MAT

Pineapple weed, en lite hårdare likör på gatkamomill

Det låter alltid häftigare på American. ”Gatkamomill” säger bara töntiga botaniker och tanter som ska göra likör. Street camo säger vi med attityd! Eller ok, pineapple weed. Det heter den på riktig engelska, f ö en googling som ger många träffar med andra örter. Jag har alltså plockat gatkamomill och gjort en örtig grön likör…

MAT

Primörer och hollandaise med svecia och kajp

Vår och sommar har även regniga dagar. Trist? Äh, även regniga dagar ska man äta gott och regn innebär att maten växer! Jag har lyxen att ha en trädgård där jag odlar en massa grönsaker, både perenner som finns där år från år och en massa annat som jag driver upp från frö. Så vad…

MAT

Thailändskt friterad fisk

Jag känner att jag har fiskbrist och gjorde därför friterad fisk på thailändsk sätt förra helgen. Egentligen älskar jag att laga och äta fisk men det är alltid svårare att komma över bra fisk än bra kött om man inte bor på Västkusten. Visst har vi ett par skapliga fiskbutiker i Uppsala men de ligger…

MAT

Sallad på valthornssnäcka, dill och citron

Valthornssnäcka har en mild och fin smak och en trevlig tuggig konsistens. Absolut inte seg och jobbig, förutsatt att man inte överkokar den alltså, utan bara stuns och tuggvänlig struktur. Den passar fint med enkla somriga smaker som dill och citron i denna sallad. Eller sallad förresten, är det en svensk ceviche? Gott är det…

MAT

Min bästa pizzasallad

Nej men nu har väl Anders fått en stroke ändå? PIzzasallad, ska vet vara något att blogga om det? Jag men jag tycker faktiskt det. Pizzasallad är nog nästan landets populäraste sallad och internet kryllar av olika recept på den. För ett par år sedan minns jag att det var ett pizzasalladsrecept som spreds mycket…

PRAT

Memento morus

Härom dagen var det plötsligt sommar! Varmt, ljust, grönt, allt känns bara lättare. För det har varit en jäkla pissvår faktiskt och nu behövs liv i 3D. Jag vill ut och klämma känna på verkligheten, inte bara scrolla förbi den som hostdistraktion. Men oj så allt blommar loss på en gång i värmen! Jag plockar…

MAT

Stekta maskrosknoppar

En regnig dag och vi har varit hemma i några år i vad som enligt läkare är covid 19. Ett evigt elände av ett helt batteri knepiga symptom där trötthet och slut i huvudet numer är de främsta. Om det tär på humöret? Om jag skulle kunna gnälla loss ordentligt i ett lååångt inlägg? Så…

MAT

Chili con queso

Chili con queso betyder rätt och slätt ’chili med ost’ och det är också vad det är. En mustig chiligryta som trycks ner i en grop av ohemula mängder ost. Den ätes sedan lämpligen med tortillachips (men det funkar skitbra med pommes frites också). Homesick Texan och texmex Homesick Texan är en matblogg som jag…

MAT

Keshi yena – fylld ost!

Karibisk mat, vad tänker ni då? Tropisk frukt, pimento, jerk chicken, grilla på oljefat, scotch bonnet, rice and peas..? Jag tänker fylld ost. Ja, fylld ost!! Och det är lika gott som det låter! Keshi yena, en ostpaj där osten är själva pajskalet. Historien bakom denna fyllda ost är inte så konstig. Den kommer från…

MAT

Taquitos med kungsräkor och manchego

Taquitos är majstortillas som man rullar in något i och sedan friterar. Det är klokt att ha någon god sås och någon typ av sallad också. Idag kommer ett recept på taquitos med kungsräkor. Taquitos med kungsräkor och manchego Taquitos kan vara lite bökigt att laga eftersom fyllningen ofta rinner ut när man friterar. Det…

MAT

Indiskt fräs med vitlöksblast och schalottenlök

Det är ju rent förbannat hur mycket tid vi tvingas tillbringa med våra familjer nu för tiden. Jobb hemma, barn hemma, fru hemma och kylskåpsinventering var femte minut. Det är lätt att ledsna på allt. Å andra sidan finns det fördelar också. När vi sitter hemma kan vi ju utan problem ha ett långkok på…