MAT

Korianderchutney

Korianderchutney är jättegod och användbar till mest allt, inte minst den indiska potatisburgaren vada pav. Superenkel att göra dessutom. Men använd gärna hemodlad koriander, eller köpt från orient- eller asiatisk butik. De där korianderkrukorna från de stora kedjorna är rena skämtet till både pris och smak. Mer chutney Kokoschutney Tamarindchutney Mispelchutney Burmesisk chutney på mynta…

MAT

Grillchili

Sommarkväll, grillhäng i trädgården. Innan det är dags att lägga på vad nu huvudrätten är vill jag göra en eller flera smårätter att mumsa på vid grillen. Grillad märg (t ex Munigant), grillade pannkakor med het sås, grillade bondbönor med dill, rökt burrata… Men grillchili med ost och kryddor är nog min allra bästa, särskilt…

MAT

Death by Chili Cheese

Det där med receptnamn är ju klurigt. Jag fastnar ofta i ett beskrivande namn som blir lite trista istället för att helt enkelt ge recepten ett unikt namn. Det senare är fan så mycket bättre av flera skäl då folk faktiskt kommer ihåg maten i högre grad och lättare kan återvända till receptet. Rent krasst…

MAT

Thaitorsk

Jag inser att det är hemskt mycket thai på Feeders just nu men det är dessvärre inget som går att göra något åt. Både jag och Mia är fullständigt luststyrda när det kommer till mat och det som intresserar oss för tillfället är det vi lagar. Nu är vi tydligen mest intresserad av Ostasien och…

MAT

Grillade isterband på thai

Om det är nåt jag verkligen gillar så är det att ta kul genvägar till andra matkulturer, och att hitta smarta genvägar i vardagen! Som att med enkla medel göra om en färdig ärtsoppa till en indisk dal eller sno ihop en grillad salsa verde på rabarber istället för att jaga tomatillos, eller rabarber på…

MAT

Grillad thailändsk dipp, nam prik num

Thailändsk mat är så otroligt mycket mer än söt kokosvälling på lunchbuffé i Uppsala! För dryga året sen hade jag lyxen att delta i en middag med genuin thailändsk mat lagad av två kunniga och skickliga kockar. Herrejäklar så gott det var! En massa olika rätter där min favorit var grillat mjölksyrat fläsk med tre…

MAT

Thailändsk jordnötsdipp

Klockan är 23:30 och jag borde ha lagt mig. Men jag står vid kylskåpet och lassar upp skedvis av tungslaktande het thailändsk jordnötsdipp på ett överblivet kokt ägg. Det går ju inte att låta bli! Är dippen thailändsk? Ja, jag tror det även om jag inte kan ta gift på autenticiteten. Jag har ätit och…

PRAT

Stekpannor

Av någon anledning så hamnar jag hemskt ofta i diskussioner om stekpannor på sociala medier. Givetvis beror det till en stor del på att jag intresserat mig mycket för ämnet, och det beror nog även på att jag rätt så tidigt skrev om stekpannor av kolstål på min första blogg. Det var sex år sedan…

MAT

Spaghetti med agretti

Först tänkte jag inte ens göra den här rätten för det lät så löjligt, trots att det rent kulinariskt är en uppenbart svinbra kombination. Spaghetti med agretti. Facile come una plätti! Alltså… Men så sade Anders att det är ju ett jättebra namn på ett blogginlägg! Så här är vi nu. Och det är verkligen…

MAT

Pav, indiskt mjukt bröd att fylla

Pav är ett luftigt mjukt bröd som är helt perfekt att fylla! Brödet är indiskt och används till bl a vada pav, svingod potatisburgare på bilden nedan. Men alltså… Det smakar bröd. Gott bröd! Och det funkar lika bra till frukost eller till fiskburgare med dill eller vad man nu behagar göra av dem. Dessutom…

MAT

Glutenfri pizza

Jag är glutenintolerant och jag hatar det. Min diagnos fick jag för ungefär tio år sedan och dessvärre har jag inte glömt hur gott det är med vetemjölsbaserad mat. De glutenfria alternativen är oftast knappt ätbara och i bästa fall jämförbara med de sämsta glutenprodukterna. Så är det t ex med pasta där jag tycker…

MAT

Pineapple weed, en lite hårdare likör på gatkamomill

Det låter alltid häftigare på American. ”Gatkamomill” säger bara töntiga botaniker och tanter som ska göra likör. Street camo säger vi med attityd! Eller ok, pineapple weed. Det heter den på riktig engelska, f ö en googling som ger många träffar med andra örter. Jag har alltså plockat gatkamomill och gjort en örtig grön likör…

MAT

Primörer och hollandaise med svecia och kajp

Vår och sommar har även regniga dagar. Trist? Äh, även regniga dagar ska man äta gott och regn innebär att maten växer! Jag har lyxen att ha en trädgård där jag odlar en massa grönsaker, både perenner som finns där år från år och en massa annat som jag driver upp från frö. Så vad…

MAT

Thailändskt friterad fisk

Jag känner att jag har fiskbrist och gjorde därför friterad fisk på thailändsk sätt förra helgen. Egentligen älskar jag att laga och äta fisk men det är alltid svårare att komma över bra fisk än bra kött om man inte bor på Västkusten. Visst har vi ett par skapliga fiskbutiker i Uppsala men de ligger…

MAT

Sallad på valthornssnäcka, dill och citron

Valthornssnäcka har en mild och fin smak och en trevlig tuggig konsistens. Absolut inte seg och jobbig, förutsatt att man inte överkokar den alltså, utan bara stuns och tuggvänlig struktur. Den passar fint med enkla somriga smaker som dill och citron i denna sallad. Eller sallad förresten, är det en svensk ceviche? Gott är det…

MAT

Min bästa pizzasallad

Nej men nu har väl Anders fått en stroke ändå? PIzzasallad, ska vet vara något att blogga om det? Jag men jag tycker faktiskt det. Pizzasallad är nog nästan landets populäraste sallad och internet kryllar av olika recept på den. För ett par år sedan minns jag att det var ett pizzasalladsrecept som spreds mycket…