MAT

Thailändska fish cakes

Jag kan verkligen tycka att det är svårt att namnge recept. Å ena sidan så föredrar jag att använda svenska så långt det går, men å andra sidan så vill man ju också att maten ska ha en titel som folk faktiskt söker på. Klurigt. Thailändska fiskkakor kommer ingen googla så då får det bli…

MAT

Curry på marulk

Nej vi är inget vidare nu på att uppdatera bloggen. Det är för mycket förpliktelser och för lite fritid i största allmänhet som ligger bakom bloggtystnaden för både mig och Mia. Det får vara så helt enkelt och vi kan kanske leva lite på vårt stora arkiv och göra snabba poster på Instagram istället. Nu…

MAT

Spanska ärtor

Ibland är det så konstiga saker som avgör vilken mat det blir här hemma. Inte sällan är det den DJ jag har i huvudet som med dagens slumpvis valda soundtrack får in mig på att bli sugen på nån viss mat. Som idag, spanska ärtor. Sí señor, efectos especiales Yeah, yeah, yeah Sí señor, una…

MAT

Pascha, påskdessert österifrån

”Österifrån”? Ja det är alltså inte en omskrivning för att slippa nämna det där stora skurklandet uppbyggt av vodka, lögner, mord och nationell hybris, vilket däremot detta var. Nej det är bara för att jag inte visste riktigt vilka av Finland, baltstaterna och ett antal andra länder som jag skulle försöka klämma in i rubriken….

MAT

Louisianakyckling

En av mina bästa maträtter när jag började lära mig laga mat för runt 30 år sedan var kycklingfiléer i gräddig sås som tjongats in i ugnen med ost på. Det är fortfarande något jag verkligen älskar men det finns faktiskt utvecklingspotential på maträtten också. Jag kände mig manad att göra något åt det där…

MAT

Enkel mandelkaka med matcha och bergamott

En väldigt enkel och väldigt god kaka, grön utan blygsel och med en smak som är betydligt mer intressant än de få ingredienserna kan lura en till att tro. Mandelkaka med matcha smakar självklart och hemtamt men har samtidigt ett stråk av bitterhet från det japanska tepulvret matcha och en blommig citruston av bergamott. Earl…

MAT

Mexikansk portlak, verdolagas

Ganska ofta råkar man på bladgrönsaken portlak i torghandeln och i orientbutiker, en växt med tjocka goda blad som behåller sin fina struktur under kokning. Det gäller bara att man vet att det är portlak man råkat på för annars finns det risk att man knappt noterar den. För den ser inte så värst speciell…

MAT

Gizzards, kycklingmage från amerikanska södern

Nu minsann höjs matpriserna, särskilt hos de större kedjorna. Själv handlar jag en mycket i orientbutiker och liknande och där märks det inte lika tydligt. Nästan som att vissa tar chansen att höja lite extra, men vad vet jag. Oavsett är det här ett bra tillfälle – eller kanske ibland ett nödvändigt – att våga…

MAT

Enkel colombiansk fläskgryta med öl

Det här är helt enkelt fläskkarré kokt i colombiansk ölmarinad och en burk salsa verde jag hittade i frysen. Ett gott och enkelt långkok! Colombiansk fläskgryta är kanske missvisande att kalla den eftersom det egentligen bara är en egenpåhittad gryta gjord med en colombiansk marinad. Men vad fasen, var och varannan instagrammare gör ju ”asiatisk”…

MAT

Schweinshaxe – Tysk fläsklägg med ölsky

Schweinshaxe är en maträtt som många känner till och har fantastiska minnen till. Den fantastiska smaken och en krispig svål som man måste skära sig igenom med brödkniv är faktorer som är svåra att motstå. Kanska har du ätit det i Tyskland och fått en otrolig bild av maten. Sen har du försökt lite halvhjärtat…

MAT

Köttbullar som Al Capone

Maffiamat är väl alldeles fantastiskt? Ni som sett Sopranos har garanterat också noterat vad mycket läcker mat de käkar. Den är inte renodlat italiensk utan snarare amerikansk-italiensk. Ni vet väl hur det blir när man kastar åt amerikaner en matkultur och väntar ett tag? De tittar på den, hummar lite och sen så gör de…

MAT

Paj med radicchio

Är det säsong så är det! Ett till recept på cikoria, en paj med den röda varianten radicchio. En ganska mild och enkel ostfyllning som kan varieras, stekt radicchio på, och så toppas det hela med några snygga färska blad. Jag använde radicchiovarianten tardivo, den vackra med långa blad som jag använde i en risotto…

MAT

Parisare

Vad sjutton är en parisare? Jag redde ut det på min första blogg Bara Riktig Mat, men nu har jag flyttat över inlägget hit och uppdaterat lite. Frågar du min morsa så är svaret tvärsäkert: en parisare är som en hamburgare fast istället för en nötfärsbiff så ligger där en falukorvsskiva med större diameter än…

MAT

Colombiansk marinad med öl

Äntligen är det grillsäsong!! Alltså fortfarande. Alltid. Det blir absolut fler grillkvällar under sommarhalvåret än på vintern, men det är samtidigt otroligt mysigt att stå ute i mörkret en januarieftermiddag och vända på goda saker på gallret ovan glöden medan doften får magen att kurra. På ett vis är grillning faktiskt bäst på vintern. Det…

MAT

Renstek sous vide

Jag beställde en renkalv i höstas och har nästan glömt bort att jag har det köttet. Det var så klart diverse styckdetaljer och givetvis ett par fina renstekar. …eller fina och fina förresten, jag är faktiskt lite besviken på styckningen. Jag har ju själv styckat en hel del så jag känner lätt igen en slarvig…

PRAT

Dags att fira in kaninens år!

Söndag den 22 januari är det dags. Vi går över i kaninens år! Tydligen representerar den hopp (så klart!), tur och framgång. Och det kan vi väl behöva? Ja jo, vi bor i Sverige och så. Man kan använda det här som en ursäkt att dra ihop en stor jäkla fest! Eller att göra som…